Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Калцификация и осификация в мускулите Паралитична калцификация и осификация на мускулите

Паралитична калцификация и осификация на мускулите МКБ M61.2

Паралитична калцификация и осификация на мускулите МКБ M61.2 - изображение

Паралитична калцификация и осификация на мускулите представлява заболяване, което се характеризира с образуване на калциеви отлагания в мускулите, което води до нарушаване на тяхната функция. Това е генетично заболяване, което засяга съединителната тъкан. Към тази рубрика спада осифициращ миозит свързан с квадриплегия или параплегия.

Клиничната изява на паралитична калцификация и осификация на мускулите се характеризира с появан а болки в мускулите, твърди образувания в муакулите, развитие на мускулна слабост и в крайните случаи достигащи до парализа на крайниците (квадриплегия или параплегия). Началото на симптомите може да бъде внезапно или постепенно, да засегне едновременно една или няколко мускулни групи.

Поставянето на диагнозата паралитична калцификация и осификация на мускулите става въз основа на подробно снета анамнеза, осъществяване на щателен физикален преклед и провеждане на някои лабораторни и образни изследвания, като ехография, магнитен резонанс и компютърна томография.

Леченето на паралитична калцификация и осификация на мускулите може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на цитостатици, аналгетици и противовъзпалителни средства. Приложението на хирургично лечение трябва да става след точна преценка от страна на опитен специалист.

4.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия