Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилопатии при болести, класифицирани другаде Туберкулоза на гръбначния стълб (А18.0ї)

Туберкулоза на гръбначния стълб (А18.0ї) МКБ M49.0

Туберкулоза на гръбначния стълб (А18.0ї) МКБ M49.0 - изображение

Туберкулозата на гръбначния стълб (A18.0) винаги е вторично заболяване, при което туберкулозната инфекция попада в костите и ставите от друго туберкулозно огнище в организма. Първичното огнище може да бъде активно или латентно, разположено в белите дробове, червата, перитонеума, лимфните възли и др.

Туберкулозната инфекция попада в костите и ставите по хематогенен път. Най-често се засягат епифизите и метафизите на костите, където костният мозък оказва най-слаба съпротива спрямо инфекцията. По-рядко туберкулозните бактерии могат да попаднат първоначално в синовиалната ставна капсула – синовиална форма на туберкулозния артрит. Постепенно се обхващат всички елементи на ставата – синовиалната и фиброзната капсула, където се образуват туберкули и грануломи. Ставата се изпълва с т.нар. панус и специфична гной. Туберкулозата на гръбначния стълб често се придружава от образуването на студени абсцеси, обикновено намиращи се далеч от туберкулозното огнище.Честотата й по локализация е следната: на гръбначния стълб (спондилит) – 40%, на тазобедрената става (коксит) - 20%, на колянната става (гонит) – 20% и на всички останали стави на кости – 20%.

Клиничната картина се харктеризира с общи и местни симптоми. Болният има субфебрилна температура, загуба на апетит, обща отпадналост, нарушен сън, намалена телесна маса. Има увеличена СУЕ и левкоцитоза с лимфоцитоза. Положителни са реакциите на Манту и Пирке. Локалните признаци са: болки в засегнатата област, подуване, деформация и затопляне на ставата. За намаляване на болката, болният застава в принудително положение. Стига се и до контрактура на ставитe с ограничаване на движенията. Могат да се установят студени абсцеси и фистули около засегнатата област. На рентгеновите снимки се открива остеопороза на костите и стеснение на ставната междина. При наличието на остит се откриват секвестри и узури на ставните повърхности.

При профилактиката на туберкулозата на гръбначния стълб влизат всички социални, икономически и културни подобрения на живота, труда и бита на хората, както и всички общосанитарни и хигиенни мероприятия и всички мероприятия за борба с туберкулозата – задължителното ваксиниране, системните профилактични прегледи и др.

Лечението на туберкулоза на гръбначния стълб е комплексно – консервативно и оперативно. Най-добре се провежда в специализирани санаториуми. Прилагат се екстензии, гипсови превръзки, шини, корита и др. Носят се корсети, тутори и отбременяващи апарати. В комплексното консервативно лечение е голяма ролята на медикаментозното лечение със стрептомицин, ПАСК, римифон и др. Оперативното лечение се състои в отстраняване на туберкулозните огнища, обездвижване на ставите и др.

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия