Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други спондилопатии Деструкция на гръбначния стълб, некласифицирана другаде

Деструкция на гръбначния стълб, некласифицирана другаде МКБ M48.5

Деструкция на гръбначния стълб, некласифицирана другаде МКБ M48.5 - изображение

Към деструкция на гръбначния стълб, некласифицирана другаде, спада клиновидната деформация на прешлените.

Клиновидната деформация на прешлените представлява деформация на един или няколко гръбначни прешлени, при която те не са напълно срастнали в средната си част, а всяка от половините им има клиновидна форма. Клиновидната деформация на прешлените може да се наблюдава при различни вродени аномалии на гръбначния стълб, генетични заболявания, синдром на Berk_Tabatznik и други.

Диагнозата клиновидна деформация на прешлените на гръбначния стълб се потвърждава на рентгенова снимка. Лечението се извършва от лекар специалист.

Деструкция на гръбначния стълб, некласифицирана другаде, може да бъде причинена още от остеопороза, травма на гръбначния стълб, тумори, възпалителни заболявания и други. Клиниката при тези заболявания е разнообразна и изависи от засегнатия сегмент на гръбначния стълб и тежестта на уврежданията. Наблюдават се болка, скованост на движенията, деформация на гръбначния стълб, парализи, парестезии и други.

Диагнозата на деструкция на гръбначния стълб, некласифицирана другаде, се поставя след снемане на щателна анамнеза и осъществяване на подробен физикален преглед, както и на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни и обезболяващи средства.

4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия