Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други спондилопатии Фрактура на гръбначния стълб от пренапрежение

Фрактура на гръбначния стълб от пренапрежение МКБ M48.4

Фрактура на гръбначния стълб от пренапрежение МКБ M48.4 - изображение

Фрактурата на гръбначния стълб се наблюдава първоначално след дадена травма извършена в условията на пътно-транспортни произшествия, удар в областта на гръбначния стълб.

Фрактурата на гръбначния стълб от пренапрежение може да бъде получена в резултат на директни и индиректни травми, в резултат на отломъчен, компресионен и огъвачен механизъм.

Клиничните симптоми при фрактурата на гръбначния стълб се изразяват с болки в областта и болка при натиск на определеното място. Клиничната картина в зависимост от мястото на засягане на гръбначния стълб дава различна клинична симптоматика. Важно значение има дали е засегнат пълно или частично гръбачният мозък в гръбначно мозъчния канал. Едно най-опасните усложнения от счупванията на шийните прешлени е засягането на продълговатия мозък, поради жизнено важните центрове разположени там. Най-опасно е потискане на центъра на дишането в продълговатия мозък и настъпването на смъртта на пациента. При засягане на долните 4-ри сегмента и първия гръден сегмент се получават двигателни разтройства в горните и долните крайници, с по-ниско разположение на сетивните разтройства.

Диагнозата фрактура на гръбначния стълб се потвърждава на рентгенова снимка. При почукване по петите и главата в легнало положение при счупване на гръбначния стълб се установява болка в областта на фрактурата. Изследването се прави в легнало положение на болния.

Първа медицинска помощ при болни със счупвания на гръбначния стълб заема важно значение. Неправилното оказана първа медицинска помощ от немедицински лица може да бъде причина за превръщането на една неусложнена фрактура в усложнена. Пострадалите никога не трябва да се хващат за краката и подмищниците и носят по този начин, тъй като се създава огъване на гръбначния стълб, която е особено опасна.

2.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия