Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други спондилопатии Травматична спондилопатия

Травматична спондилопатия МКБ M48.3

Травматична спондилопатия МКБ M48.3 - изображение

Травматичната спондилопатия представлява заболяване на гръбначния стълб, което най-често протича с болки в областта на травмираното място. Причината за възникване на травматичната спондилопатия, както се подразбира от името е някакъв вид травма.

Клиничните симптоми при травматичната спондилопатия се изразяват в локализиране на болките в строго определен участък. На това място може да се установи и оток. Болките често водят до нарушаване движенията на тялото, като в по-тежките случаи могат да доведат до влошаване качеството на живот на болния.

Диагнозата травматична спондилопатия се поставя посредством анамнестични и клинични данни, които се снемат от лекар специалист. От инструменталните методи на изследване се прилага рентгенография или компютърна томография.

Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист ортопед травматолог, който ще прецени най-подходящия метод във всеки отделен случай. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, обезболяващи, рехабилитация и физитотерапия.

3.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки