Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други възпалителни спондилопатии Други уточнени възпалителни спондилопатии

Други уточнени възпалителни спондилопатии МКБ M46.8

Други уточнени възпалителни спондилопатии МКБ M46.8 - изображение

Други уточнени възпалителни спондилопатии са група заболявания, които се характеризират увреждане прешлените и междупрешлените дискове на гръбначния стълб от инфекциозни и неинфекциозни причинители. Причините за възникване на заболяването са разнообразни и включват бактерии (стафилококи, стрептококи), автоимунни заболявания, травми, радиация и други.

Клиничните симптоми при други уточнени възпалителни спондилопатии се състоят в болка в гърба и нарушени движения, подуване в областта на засегнатия отдел на гръбначния стълб и други. Могат да се наблюдават още висока температура, обща отпадналост, неврологичен дефицит и други. Симптомите зависят от тежестта на уврежданията и от засегнатия отдел на гръбнака.

Диагнозата се поставя посредством анамнестични и клинични данни, които се снемат от лекар специалист. От инструменталните методи на изследване се прилага рентгенография или компютърна томография.

Лечението при други уточнени възпалителни спондилопатии се извършва посредством широкоспектърни антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства и глюкокортикоиди.

3.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки