Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Други възпалителни спондилопатии Сакроилеит, некласифициран другаде

Сакроилеит, некласифициран другаде МКБ M46.1

Сакроилеит, некласифициран другаде МКБ M46.1 - изображение

Сакроилеит, некласифициран другаде, представлява състояние, което се характеризира с възпаление на сакроилиачните стави.

Причините за възникването на сакроилеит, некласифициран другаде, могат да бъдат свързани както с претоварване на долните крайници, така и с травматични увреди и автоимунни процеси.

Основните оплаквания на пациенти със сакроилеит са болка в сакрума. Интензитетът на болката може да бъде с режещ характер или да се усеща постоянна тежест и дискомфорт в областта на таза. Освен в таза болата може да се проектира и в краката. Болката се засилва  от продължително стоене прав, изкачване на стълби, тичане, правене на по-големи крачки и други.

Диагнозата сакроилеит се поставя при преглед на пациента от лекар специалист. Той разпитва бавно пациента и изследва неговата мускулна сила и обхват на движение в ставите на долните крайници. Основни инструментални методи са рентгенографията и компютърната томография. Компютърната томография спомага за ранно скениране и предотвратяване на остеоартрит на сакроилиачната става.

Лечението на сакроилеит, некласифициран другаде, включва пълно или частично ограничаване на физическата активност. Към медикаментозно лечение се прибягва според тежестта на симптомите. При силни и непоносими болки може да се приемат нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди.

4.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Сакроилеит, некласифициран другаде МКБ M46.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки