Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Други деформиращи дорзопатии Деформираща дорзопатия, неуточнена

Деформираща дорзопатия, неуточнена МКБ M43.9

Деформираща дорзопатия, неуточнена МКБ M43.9 - изображение

Деформираща дорзопатия, неуточнена, представлява състояние, което се характеризира с деформиране на гръбначния стълб, дължащо се увреждане на прешлените. Причините за възнкване на заболяването са разнообразни и могат да бъдат вродени малформации, травми, дегенеративни заполявания на гръбначния стълб, заболявания на съединителната тъкан и други.

Клиничната картина при деформираща дорзопатия, неуточнена, зависи от засегнатата област на гръбначния стълб и тежестта на увреждането. Наблюдават се нарушена стойка, затруднена походка и движения на горните крайници, скованост и други.

Диагнозата на заболяването обикновено не представлява диагностично предизвикателство. Понякога диагностичен проблем представлява етиологията на заболяването. От основно значение при диагностициране на деформираща дорзопатия, неуточнена, играят подробната анамнеза, физикалния преглед и извършването на някои образни и лабораторни излседвания (рентгенография, компютърна томография и други).

Лечението на деформираща дорзопатия, неуточнена, може да бъде консервативно или хирургично и зависи от тежестта и локализацията на увредите. Осъществява се от специалист ортопед-травматолог.

3.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия