Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Други деформиращи дорзопатии Други уточнени деформиращи дорзопатии

Други уточнени деформиращи дорзопатии МКБ M43.8

Други уточнени деформиращи дорзопатии МКБ M43.8 - изображение

Други уточнени деформиращи дорзопатии са група заболявания, които се характеризират с увреждане формата и структурата на гръбначния стълб. При бозайниците и човека броят на прешлените на гръбначния стълб има еднаква формула - 7 шийни прешлена, 12 торакални прешлени, 5 лумбални, 5 сакрални и 4 опашни прешлена.

Други уточнени деформиращи дорзопатии могат да бъдат вродени и се дължат на вредни нокси, влияещи върху диференцирането и развивието по време на ембрионалния период на плода. При една погрешна диференциация могат да се получат блок-прешлени, клиновидни прешлени, полупрешлени и други.

Развитието на гръбначния стълб през ембрионалния период преминава през няколко фази: през първия ембрионален месец се наблюдава т.нар. мембранозна фаза; през втория - хондрална фаза и остеогенна - през третия.

Клиничната картина при други уточнени деформиращи дорзопатии включва мускулна слабост, болки в шията, атаксия, астериогнозия на двете ръце и други. Диагнозата на за боляването се поставя чрез оглед и някои образни и лабораторни изследвания, които дават допълнителна информация за естеството на увреждането и причините за неговата поява.

Лечението на други уточнени деформиращи дорзопатии може да бъде консервативно или хирургично и се осъщствява от специалист ортопед травматолог. Централно място в терапията на този вид увреждания заема физиотерпаията и рехабилитационните мероприятия. Изборът на метод на лечение зависи от тежестта на увредата и засегнатият отдел на гръбначния стълб.

5.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени деформиращи дорзопатии МКБ M43.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия