Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Други деформиращи дорзопатии Други рецидивиращи сублуксации на гръбначния стълб

Други рецидивиращи сублуксации на гръбначния стълб МКБ M43.5

Други рецидивиращи сублуксации на гръбначния стълб МКБ M43.5 - изображение

Други рецидивиращи сублуксации на гръбначния стълб представляват състояние, което се характеризира с повторно, частично или пълно разместване на структурите, образуващи дадена става. Рецидивиращата сублуксация на гръбначния стълб представлява полиетиологично заболяване.

Среща се по-често при спортисти над 20 годишна възраст, мъже, при хора с нарушение в съединителната тъкан (синдром на Марфан); при хора, подложени на продължително излагане на микротравми; когато първото нараняване на ставата е било свързано с частична фрактура.

Клиничните симптоми на други рецидивиращи сублуксации на гръбначния стълб включват нарушена стойка, болка и скованост в областта на луксациите, деформитет на гръбначния стълба, нарушени движения на крайниците и други.

По време на прегледа лекарят специалист задава въпроси свързани с първоначалното изкълчване, болката след инцидента сама ли е намаляла или посредством медикаментозно лечение, след колко време се е получило пълното възстановяване и други. В диагностичен план се използва рентгенография, за да се визуализират травматичните промени. Средство на избор е компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс.

Лечението на други рецидивиращи сублуксации на гръбначния стълб зависи от вида на рецидивиращата сублуксация и от изразеността на клиничните симптоми. То може да бъде консервативно или хирургично.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия