Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Други деформиращи дорзопатии Други рецидивиращи атланто-аксисни сублуксации

Други рецидивиращи атланто-аксисни сублуксации МКБ M43.4

Други рецидивиращи атланто-аксисни сублуксации МКБ M43.4 - изображение

Състоянието, при което прешлените в шийния отдел са разместени се нарича други рецидивиращи атланто-аксисни сублуксации. При тежките форми на заболяването може да има увреждане на гръбначния мозък. Травма в областта на шийните прешлени (C1-C2) е най-честата причина за това заболяване.

Клиничната картина при рецидивираща атланто-аксисна сублуксация се изявява с болка в шийните прешлени, главоболие и затруднено движение на врата. Диагнозата на заболяването се поставя посредством рентгенография, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Прогнозата на рецидивираща атланто-аксисна сублуксация е добра при ранно диагностициране и своевременно лечение. Ако заболяването доведе до компресия на гръбначния мозък прогнозата е по-неблагоприятна. Други рецидивиращи атланто-аксисни сублуксации се лекуват от лекар специалист ортопед-травматолог.

3.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия