Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Други деформиращи дорзопатии Рецидивираща атланто-аксисна сублуксация с миелопатия

Рецидивираща атланто-аксисна сублуксация с миелопатия МКБ M43.3

Рецидивираща атланто-аксисна сублуксация с миелопатия МКБ M43.3 - изображение

Рецидивиращата атланто-аксисна сублуксация с миелопатия представлява състояние, при което прешлените в шийния отдел са разместени. Рецидивиращата атланто аксисна сублуксация с миелопатия се среща в лека, средно-тежка и тежка форма. При тежката форма може да има увреждане на гръбначния мозък с последващи необратими неврологични последици.

Най-честата причина за рецидивиращата атланто-аксисна сублуксация с миелопатия е голяма травма в областта на шийните прешлени (C1-C2). Други причини са ревматоиден артрит, респираторни заболявания (пневмония), операция на гръбначен стълб и други.

Симптомите при рецидивиращата атланто-аксисна сублуксация с миелопатия са разнообразни. Понякога вратът може макроскопски да има изкривена форма. Най-честите симптоми са болка в шийните прешлени, главоболие и затруднено движение на врата.

Диагнозата на заболяването рецидивираща атланто-аксисна сублуксация се поставя посредством рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

Прогнозата на това заболяване е добра при ранно диагностициране и своевременно лечение. Ако рецидивиращата атланто-аксисна сублуксация доведе до компресия на гръбначния мозък прогнозата е по-неблагоприятна. Рецидивиращата атланто-аксисна сублуксация се лекува от лекар специалист.

4.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия