Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Сколиоза Други вторични сколиози

Други вторични сколиози МКБ M41.5

Други вторични сколиози МКБ M41.5 - изображение

Други вторични сколиози представлява състояние, което се характеризира с трайно изкривяване на гръбначния стълб встрани. Среща се в детска възраст, като по-често се засягат момичетата.

Причините за възникване на други вторични сколиози са разнообразни и включват травми на гръбначния стълб, нарушена стойка, заболявания на нервната система и мускулите, и други.

Клиничната картина при другите вторични сколиози се характеризира с дъгообразно изкривен гръбначен стълб, като едното рамо стои по-високо от другото, талията от едната страна е изгладена. Сколиозата може да бъде в шийно-гръдния отдел, в гръдния, в гръдно-поясния и в поясно-кръстцовия. Най-често изкривяването е в гръдния отдел. Едната половина на таза е по-високо разположена от другата. При оглед отпред се установява асиметрично разположение на гръдните жлези при момичетата, а при оглед отзад прави впечатление асиметричното разположение на лопатките.

Диагнозата други вторични сколиози се поставя посредством клиничния и функционален преглед. Рентгенографията на гръбначния стълб дава ценна информация за тежестта на сколиозата и засгенатите прешлени.

Лечението на други вторични сколиози може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от ортопед-травматолог. Навременно започване на лечението е от изключителна важност за предотвратяване настъпване на усложнения.

3.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия