Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Сколиоза Невромускулна сколиоза

Невромускулна сколиоза МКБ M41.4

Невромускулна сколиоза МКБ M41.4 - изображение

Сколиозата представлява състояние, което се  трайно изкривяване на гръбначния стълб встрани. Среща се в детска възраст, като по-често се засягат момичетата.

Невромускулната сколиоза се дължи на различни невромускулни нарушения. 20% от случаите на сколиоза са причинени от нервно-мускулни нарушения, като церебрална парализа или мускулна дистрофия. В такива случаи детето не е в състояние да ходи, да стои в изправено положение. Друга причина за възникване на невромускулна сколиоза е атаксията на Фридрих, при която има липса на мускулна координация.

Основен белег на невромускулна сколиоза е дъгообразно изкривяване на гръбначния стълб в една, две или повече кривини. Телата на прешлените се усукват в областта на изкривяването. Ребрата са разтворени откъм изпъкналата страна и приближени откъм хлътналата страна. Появява се ребрена гърбица (гибус). Органите в гръдния кош (сърце, бели дробове) се разместват. Получават се фоброзни промени откъм вдлъбнатата страна, а откъм изпъкналата страна настъпват емфизематозни промени.

Диагнозата невромускулна сколиоза се поставя посредством клиничния и функционален преглед.  Лечението на заболяването може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист ортопед-травматолог.

3.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия