Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Сколиоза Сколиоза при гръдни аномалии

Сколиоза при гръдни аномалии МКБ M41.3

Сколиоза при гръдни аномалии МКБ M41.3 - изображение

Сколиоза при гръдни аномалии представлява заболяване, което се характеризира с трайно изкривяванена гръбначния стълб. Това заболяване започва още в детска възраст, като причините за възникване на Сколиоза при гръдни аномалии, са вродени дефекти в изграждането на костите на гръдния кош.

Клиничните симптоми при сколиоза при гръдни аномалии се характеризират с нарушена стойка, болки и схващания по хода на гръбначния стълб, нарушени движения на торса, а понякога и на крайниците, дихателни проблеми - задух, кашлица, чести респираторни и нфекции и други.

Диагнозата на заболяването се поставя сравнително лесно още с огледа на пациента. Шателната анамнеза, подрбния физикален преглед и провеждането на някои образни изследвания (рентгенография, скенере и др) спомагат за допълване на диагнозата и уточняване тежестта на уврежданията и тяхната локализация.

Лечението на сколиоза при гръдни аномалии може да бъде консервативно или хирургично. Желателно е да започне възможно най-рано, още в ранна детска възраст, за да се предотвратят настъпване на усложнения и необходимост от хирургична интервенция. Рехабилитацията и физиотерапията заемат основно място в схемата на лечение на тези болни.

3.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия