Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Сколиоза Други идиопатични сколиози

Други идиопатични сколиози МКБ M41.2

Други идиопатични сколиози МКБ M41.2 - изображение

Сколиотичната болест представлява трайно изкривяване на гръбначния стълб встрани. Среща се в детска възраст, като по-често се засягат момичетата.

Гръбначният стълб е опората на тялото. Върху него пада тежестта на раменния пояс и ръцете, която се прехвърля върху таза и краката. Структурата на гръбначния стълб е много специфична, за да може да осигури висока степен на подвижност на тялото, едновременно с това и неговата стабилност.

Тридесет и три прешлена съставят гръбнака, с форма, която позволя свързване помежду им, захващане на ребрата, черепа и таза в двата му противоположни края. Прешлените се свързват от много здрави връзки от съединителна тъкан, а за израстъците им се залавят голям брой мускули.

Гръбнакът има четири извивки – шийна, гръдна, кръстовидна и поясна, които формират S образната форма на гръбначния стълб. В предно-заден план гръбначният стълб изглежда прав и е нормално да няма извивки. При деформиране на гръбнака в тази посока, се говори за сколиоза. Всъщност изкривяването на гръбначния стълб е комплексно и в трите равнини.

При сколиоза прешлените, изграждащи гръбначния стълб,  се завъртат един спрямо друг и предизвикват деформацията му. Това дава отражение и на развитието на ребрата с оформяне на гърбица. Изкривяване може да се получи във всички сегменти на гръбначния стълб – шиен, гръден и поясен – като най-често се появява в гръдния дял. Сколиозата започва в един участък на гръбнака, а съседните прешлени образуват вторични или компенсаторни кривини.

Най-често причината за възникването на гръбначното изкривяване остава неизвестна. В 60-80% от случаите се говори за т.нар.  идиопатична сколиоза.

Патологоанатомично се установява дъгообразно изкривяване с една, две или повече кривини. Телата на прешлените се усукват в областта на изкривяването. Ребрата са разтворени откъм изпъкналата страна и приближени откъм хлътналата страна. Появява се ребрена гърбица (гибус). Органите в гръдния кош (сърце, бели дробове) се разместват. Получават се фиброзни промени откъм вдлъбнатата страна, а откъм изпъкналата страна настъпват емфизематозни промени. Дишането се затруднява.

Симптомите на други идиопатични сколиози могат да се проявят както в ранна детска възраст, така и да останат недиагностицирани за дълъг период от време. Най-често заболяването се установява случайно на 10-14 годишна възраст. Тежестта на сколиозата може да варира от лека до много тежка. Лекото изкривяване може да не предизвика никакви оплаквания и да се открие случайно, докато тежките форми могат да причинят значително ограничаване на физическата и жизнена дейност на болния.

Диагнозата се поставя посредством клиничния и функционален преглед. На фасова рентгенография се вижда страничното изкривяване на гръбначния стълб. В странична проекция се вижда завъртането (торзията) на прешлените.

3.1, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия