Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Сколиоза Инфантилна идиопатична сколиоза

Инфантилна идиопатична сколиоза МКБ M41.0

Инфантилна идиопатична сколиоза МКБ M41.0 - изображение

Сколиотичната болест представлява трайно изкривяване на гръбначния стълб встрани. Среща се в детска възраст, като по-често се засягат момичетата.

Инфантилната идиопатична сколиоза се среща при деца до 3 годишна възраст.

Причината за настъпването на заболяването инфантилна идиопатична сколиоза е неясна. Обсъждат се различни теории за възникването на заболяването (дисплазична теория, нарушена обмяна на мукополизахаридите, генетична теория и други).

Патологоанатомично се установява дъгообразно изкривяване с една, две или повече кривини. Телата на прешлените се усукват в областта на изкривяването. Ребрата са разтворени откъм изпъкналата страна и приближени откъм хлътналата страна. Появява се ребрена гърбица (гибус).
Органите в гръдния кош (сърце, бели дробове) се разместват. Получават се фиброзни промени откъм вдлъбнатата страна, а откъм изпъкналата страна настъпват емфизематозни промени. Дишането се затруднява.

При клиничния преглед се установява дъгообразно изкривен гръбначен стълб. Едното рамо стои по-високо от другото, талията от едната страна е изгладена. Едната половина на таза е по-високо разположена от другата. При оглед отпред се установява асиметрично разположение на гръдните жлези при момичетата, а при оглед отзад прави впечатление асиметричното разположение на лопатките. Сколиозата може да бъде в шийно-гръдния отдел, в гръдния, в гръдно-поясния и в поясно-кръстцовия. Най-често изкривяването е в гръдния отдел.

Диагнозата се поставя посредством клиничния и функционален преглед. На фасова рентгенография се вижда страничното изкривяване на гръбначния стълб. В странична проекция се вижда завъртането (торзията) на прешлените. Ъгълът на сколиозата се определя чрез някои рентгенови методи, като метод на Фергюсън, метод на Коб.

Лечението на инфантилна идиопатична сколиоза може да бъде консервативно или хирургично и се осъщрествява от специалист ортопед. Навременно започване на лечението може да допринесе за благоприятния изход от заболяването и избягване настъпването на усложнения.

3.3, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Инфантилна идиопатична сколиоза МКБ M41.0

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия