Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Други некротизиращи васкулопатии Некротизираща васкулопатия, неуточнена

Некротизираща васкулопатия, неуточнена МКБ M31.9

Некротизираща васкулопатия, неуточнена МКБ M31.9 - изображение

Некротизираща васкулопатия, неуточнена, представлява заболяване на кръвоносните съдове, което се характеризира с развитие на нкротични промени в съдовата стена.

Причините за възникване на тази група заболявания в повечето случаи не са точно изяснени. Счита се, че основна роля при повечето от тях играят автоимунни процеси, които водят до образуване на възпалителни увреждания в стената на кръвоносните съдове.

Клиничната картина при некротизираща васкулопатия, неуточнена, включва различни симптоми, изразяващи настъпване на увреда или стеноза на съдовете. Такива симптоми могат да бъдат липса на пулсации по крайниците, главоболие, замайване и други.

Диагнозата на некротизираща васкулопатия, неуточнена, се поставя въз основа на клиничната картина, физикалния преглед и някои лабораторни и образни изследвания като ангиография с контраст. Лечението на заболяването зависи от тежестта на некротичните промени и засегнатите съдови. То може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на кортикостероиди и цитостатици.

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО