Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Системни увреждания на съединителната тъкан Други некротизиращи васкулопатии Злокачествен срединен гранулом

Злокачествен срединен гранулом МКБ M31.2

Злокачествен срединен гранулом МКБ M31.2 - изображение

Злокачествен срединен гранулом е състояние, което засяга носа или небцето. Някои автори причисляват това заболяване към формите на екстранодалния Т-клетъчен лимфом.

Причините за възникване на злокачествен срединен гранулом са неизвестни. Признаците и симптомите на заболяването включват ринорея, кръвтотечение от носа, деформация на носа, назална обструкция, болка в носа и други. Често се наблюдава деструктивни срединни лезии в областта на лицето, перфорация на назалния септум и ерозия на назалната кост.

Диагнозата на заболяването се основава на типичната клинична картина и някои образни и лабораторни изследвания. Диференциална диагноза се прави с други форми на злокачествени заболявания засягащи носа или небцето.

Лечението на злокачествен срединен гранулом включва консервативни и хирургични методи на лечение. Към консервативните методи спадат химиотерапията и лъчетерапията.

2.5, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Злокачествен срединен гранулом МКБ M31.2

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки