Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Алопеция ареата Алопеция ареата, неуточнена

Алопеция ареата, неуточнена МКБ L63.9

Алопеция ареата, неуточнена МКБ L63.9 - изображение

Алопеция ареата представлява локализирана загуба на коса в кръгли или овални зони без видимо възпаление на кожата. Най-често се засяга скалпа. Алопеция ареата, неуточнена, е козметичен проблем за по-голямата част от пациентите.

Етиологията е неизвестна. Състоянието се асоциира с други автоимунни заболявания. Предполага се автоимунен процес и лимфоцитен инфилтрат около космените луковици. 10-20 % от пациентите с алопеция ареата имат фамилна анамнеза за състоянието.

Алопеция ареата може да възникне във всяка възраст, но най-често се засягат индивиди в млада възраст (< 25 години) и деца.

Състоянието се манифестира с кръгли, единични или множество петна от косопад, които могат да се слеят. Спонтанен повторен растеж на косми възниква няколко месеца след това. Новите косми са фини, често бели или сиви на цвят.

Скалпът се засяга най-често, но също така може да се наблюдава алопеция и на брадата, веждите, миглите, гениталната област.

Засягане на ноктите може да се установи при някои случаи на алопеция ареата. Нокътните промени най-често включват точковидни хлътвания, трахионихия, набраздяване на нокътната плочка.

Диференциална диагноза се прави с tinea capitis, трихотиломания, вторичен сифилис.

Диагнозата обикновено се поставя клинично по находките от физикалния преглед. Дерматопатологията на остри лезии показва перибулбарен, периваскуларен и на външната обвивка на корена мононуклеарен клетъчен инфилтрат от Т-клетки и макрофаги.

Спонтанна ремисия е често срещана при по-леките случаи на алопеция ареата, характеризиращи се с единични области на загуба на коса. Лоша прогноза се поставя на случаите с начало на косопада в детството, загуба на окосмяване по тялото, засягане на ноктите, атопия, фамилна анамнеза.

Лечението на алопеция ареата, неуточнена, е насочено към възпалителния инфилтрат и инхибиторите на фактори на растежа, произведени от възпалението. Няма налична лечебна терапия все още. Лечението е с незадоволителни резултати. То включва глюкокортикоиди (интралезионални и системни), циклоспорин, PUVA терапия.

3.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО