Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Алопеция ареата Офиазис

Офиазис МКБ L63.2

Офиазис МКБ L63.2 - изображение

Офиазис е тип загуба на коса, което се появява в областта от върха на ушите надолу към тила. Наименованието идва от гръцката дума ophis, което означава змия и описва загубата на коса по главата по начин, подобен на пълзенето на влечуго.

Офиазисът е състояние, което се среща във всяка възраст, но по-често се развива при млади хора. То засяга с еднаква честота и двата пола.

Офиазис е автоимунно заболяване. При пациентите се откриват също други състояния като алергии, хипотиреоидизъм, астма.

Офиазис е една от формите на алопеция ареата, при която загубата на коса започва в специфични области от тялото и бавно се разпространява. Смята се, че първопричина за състоянието е нарушение в растежния цикъл на космения фоликул.

Растежният цикъл преминава през няколко фази: анаген (фаза на растеж), катаген (преходна фаза) и телоген (фаза на покой). Офиазисът започва при увреждане на фоликулите по време на фазата на растеж. Това води до бързо преминаване в последната фаза. Без необходимото време за регенерация следващата анагенна фаза ще доведе до формирането на много малко или почти никаква коса в участъците с увредени фоликули.

Състоянието офиазис се описва и с други симптоми - наблюдават се анормални формации в областта на пръстите на ръцете. Те също се дължат на загубата на кератин.

Съществува подобно на офиазис състояние, наречено ophiasis inversus. То се характеризира със същия модел на оплешивяване, но в областта над ушите. Пациентите обикновено имат коса в областта под ушите.

Офиазисът е изключително трудна форма на алопеция за лечение. При пациентите шансовете да израсне отново коса са много малки.

3.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО