Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Алопеция ареата Алопеция универсалис

Алопеция универсалис МКБ L63.1

Алопеция универсалис МКБ L63.1 - изображение

Алопеция универсалис представлява състояние с пълна липса на окосмяване по цялото тяло. Засегнатите индивиди се раждат без вежди и мигли и не развиват аксиларно и пубисно окосмяване. Анатомично се откриват космени фоликули, които са лишени от косми.

Алопеция универсалис се унаследява по автозомно-рецесивен модел и се причинява от генна мутация. Алопеция универсалис се спряга за най-тежката форма на алопеция ареата. Настъпването й е възможно във всяка възраст.

Индивидите с алопеция универсалис са клинично здрави, но имат склонност към развитие на тиреоидно заболяване или витилиго. По принцип, засегнатите индивиди се раждат с леко окосмяване, което бързо изчезва. Освен генетичната обусловеност, досега не са известни други причини и предразполагащи фактори за състоянието.

Алопеция универсалис може да се съчетае с изменения на ноктите на ръцете и краката. Състоянието също така може да бъде остро и бързопреходно или перманентно. Израстването на косми винаги съществува като вероятност дори при индивиди с пълна липса на окосмяване в продължение на много години.

Не съществува дефинитивно средство за терапия при алопеция универсалис. Най-доброто лечение е локалната имунотерапия. Същността й се състои в стимулиране на космените фоликули чрез поставяне на химични дразнители върху кожата. Когато приложеното лечение е неефективно, може да се носи перука.

4.0, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Алопеция универсалис МКБ L63.1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО