Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Болести на ноктите Онихогрифоза

Онихогрифоза МКБ L60.2

Онихогрифоза МКБ L60.2 - изображение

Онихогрифозата е нокътна деформация, при която хипертрофия произвежда удебелени и изкривени нокти, наподобяващи рога на овен.

Най-често онихогрифозата е причинена вторично поради себенеглижирани или невъзможност за изрязване на ноктите за продължителни периоди от време.

Причината за това състояние може да бъде и повтаряща се травма на нокътя или заболяване на периферните съдове. Повтарящата се травма на нокътя се дължи на носенето на тесни и неудобни обувки, а недостатъчност в кръвообращението се развива при състояния, като диабет и застойна сърдечна недостатъчност. Аномалии на позицията на стъпалото имат стимулиращ ефект.

Състоянието също така може да се наблюдава при пациенти, страдащи от псориазис, ichthyosis hystrix и други епидермални дисплазии.

Онихогрифозата се наблюдава най-често при пациенти в напреднала възраст.

Състоянието може да се унаследява генетично. Вродена онихогрифоза на петия пръст (малкия пръст) е доста често срещано, но безсимптомно състояние и рядко се търси медицински специалист за него.

Лечението на онихогрифозата включва редовно изрязване на ноктите и потапяне на крайниците в антисептичен разтвор. Понякога е необходимо хирургично отстраняване на ноктите.

3.3, 11 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Онихогрифоза МКБ L60.2

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО