Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Радиационен дерматит Радиационен дерматит, неуточнен

Радиационен дерматит, неуточнен МКБ L58.9

Радиационен дерматит, неуточнен МКБ L58.9 - изображение

Радиационният дерматит е възпаление на кожата, причинено от йонизиращо лъчение. Ефектите на радиацията зависят от получената доза, размера на облъчената зона и продължителността на излагане.

Радиационен дерматит, неуточнен, може да е резултат от прекомерно излагане на диагностични рентгенови лъчи или лъчева терапия, използвана за лечение на множество заболявания и разстройства. Експозиция също може да се появи от професионални рискови, свързани с производството на ядрена енергия. Въпреки че дерматитът обикновено се появява много години след излагане, той може да възникне по-непосредствено след тежко излагане на радиация. Радиационният дерматит, резултат от лъчева терапия за лечение на рак, може да бъде остър или хроничен.

Пациентът се оплаква от кожни промени, които са свързани с анамнезата за експозиция на йонизиращо лъчение. Тази експозиция може да бъде професионална или терапевтична. При острия радиодерматит симптомите се появяват в рамките на няколко дни до седмици след експозиция, а при хроничния радиодерматит симптомите възникват месеци до години след експозицията.

При острия радиационен дерматит зачервяване на кожата подобно на слънчево изгаряне може да бъде последвано от развитие на мехури, улцерации и / или десквамация.

При хроничния радиационен дерматит може да се наблюдава локализирана промяна в цвета на кожата, при която кожата може да изглежда по-светла (хипопигментация) или по-тъмна (хиперпигментация), атрофия, косопад и / или дилатация на малките кръвоносни съдове в близост до повърхността на кожата (телангиектазия). Ако индивидът е бил изложен на хронична радиация за продължителен период от време, изложената на хроничната радиация област от кожата става покрита с лунички, суха, лъскава и гладка, с удебелени тъкани под кожата.

Повече информация за остър и хроничен радиационен дерматит може да прочетете тук:

Диагнозата се поставя от анамнезата и физикалното изследване.

Нефармакологичното лечение на радиационен дерматит, неуточнен, се състои от превантивни мерки, като например избягване на излагане на слънчева светлина на засегнатите области, избягване на носене на тесни дрехи, употреба на защитно облекло и слънцезащитни продукти при слънчево време.

Терапията при острия радиодерматит включва локални кортикостероиди, орални противовъзпалителни лекарства (стероидни или нестероидни), антибиотични кремове, ензимни кремове, некректомия, последвана на ежедневни превръзки.

Не се налага специфично лечение на хроничния радиационен дерматит, с изключение на мониторинг за потенциално развитие на рак на кожата. Пластична хирургия може е необходима при големи или бавно зарастващи язви.

3.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО