Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Еритем при болести, класифицирани другаде Erythema marginatum при остър ревматизъм (I00ї)

Erythema marginatum при остър ревматизъм (I00ї) МКБ L54.0

Erythema marginatum при остър ревматизъм (I00ї) МКБ L54.0 - изображение

Erythema marginatum при остър ревматизъм е обрив, който се свързва с остра ревматична треска. Ревматизмът е полисистемно заболяване, което настъпва след инфекция с група А стрептококи.

Обривът представлява един от основните критерии на Jones за поставяне на диагнозата ревматична треска.

Erythema marginatum е характерен кожен обрив, който се среща при около 10 % от първите атаки на остър ревматизъм при деца. Състоянието е много рядко при възрастни индивиди. Обривът може да бъде труден за откриване при тъмнокожи хора.

Обривът при erythema marginatum при остър ревматизъм (I00ї) се развива по трункуса и горната част на ръцете и краката, но почти никога по лицето. Той се появява под формата на розови или червени макули или папули, които се разпространяват в кръгла форма. При прогресиране на лезиите ръбовете им стават надигнати и червени, а центърът им се прояснява.

Лезиите не са сърбящи или болезнени, а понякога остават и незабелязани от пациента. Те могат да изчезнат и да се появят отново в рамките на часове или могат да персистират с прекъсвания в продължение на седмици или месеци.

Диференциална диагноза се прави с лекарствени реакции, други ануларни еритеми.

Диагнозата се основава на наличието на допълнителни клинични характеристики, показателни на острия ревматизъм, използвайки се критериите на Jones. Доказателство за стрептококова инфекция е основният критерий. В някои случаи може да се вземе кожна биопсия, която да даде възможност за ранно диагностициране.

Лечението включва терапия за основното заболяване.

3.9, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО