Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Еrythema multiforme Erythema multiforme, неуточнена

Erythema multiforme, неуточнена МКБ L51.9

Erythema multiforme, неуточнена МКБ L51.9 - изображение

Erythema multiforme е заболяване на кожата, което представлява вид реакция на свръхчувствителност.

Erythema multiforme, неуточнена, може да бъде причинена от:

  • Бактериални инфекции - хемолитични стрептококи, легионелоза, BCG ваксинация, Neisseria meningitidis, микобактерии, пневмококи, салмонела, стафилококи, Mycoplasma pneumoniae
  • Гъбични инфекции
  • Паразитни инфекции
  • Вирусни инфекции - особено херпес симплекс
  • Лекарствени реакции - най-често към антибиотици (включително сулфонамиди, пеницилин), антиконвулсанти, аспирин, алопуринол и др.
  • Физични фактори - лъчетерапия, студ, слънчева светлина
  • Други фактори - колагенови заболявания, васкулити, Неходжкинов лимфом, левкемия, множествен миелом, миелоидна метаплазия, полицитемия

Понякога заболяването може да започне с развитие на грипоподобни симптоми, като повишена температура, слабост, общо неразположение или болезнени стави.

Кожните лезии се появяват внезапно. Те се наблюдават първоначално на дорзалната повърхност на дланите и върховете на краката, а след това се разпространяват по крайниците към трункуса. Лицето, шията и трункуса са често засегнати места. Кожните лезии често се групират на лактите и коленете. Възможно е да има асоцииран лек сърбеж или парене.

Първоначалните лезии на erythema multiforme, неуточнена, са ясно очертани, кръгли, червени / розови и плоски (макули), които стават надигнати (папули) и постепенно се увеличават, за да образуват плаки до няколко сантиметра в диаметър. Центърът на папулата / плаката потъмнява на цвят и развива повърхностни (епидермални) промени, като мехури или крусти.

Ерупцията е полиморфна, откъдето идва и името "мултиформна" еритема. Лезиите могат да бъдат на различни етапи на развитие.

Лезии на лигавицата, ако има такива, обикновено се развиват няколко дни, след като започне кожният обрив. Най-често се засяга устната лигавица - устните, вътрешната страна на бузите, езика, по-рядко небцето и венците. Други мукозни повърхности, които могат да бъдат засегнати са лигавицата на ануса и гениталиите, трахеята и бронхите, стомашно-чревния тракт. Лезиите на лигавиците се характеризират с подуване и зачервяване с образуване на блистери. Мехурите се разрушават бързо и оставят големи, с неправилна форма, болезнени язви, които са покрити с белезникави псевдомембрани. Обикновено устните са подути с хеморагични крусти. Пациентът може да има затруднения в говора или преглъщането поради болките.

Мултиформената еритема, неуточнена, се диагностицира клинично, въпреки че може да се наложи кожна биопсия. Хистологията на заболяването е характерна и варира в зависимост от възрастта на лезията, външния й вид и от коя част е биопсията.

При повечето случаи не е необходимо лечение, като обривът преминава в продължение на няколко седмици. При по-тежките форми на заболяването лечението е поддържащо и симптоматично.

3.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО