Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Еrythema multiforme Други видове erythema multiforme

Други видове erythema multiforme МКБ L51.8

Други видове erythema multiforme МКБ L51.8 - изображение

Erythema multiforme е остър, самоограничаващ се, кожно-лигавичен синдром. Заболяването обикновено е свързано с остра инфекция или лекарствени реакции. Състоянието може да засегне всички възрасти, но най-често се наблюдава при млади хора, с лек превес към мъжкия пол.

Други видове erythema multiforme включва:

  • Херпес-асоциирана erythema multiforme
  • Лигавична erythema multiforme

Херпес-асоциираната erythema multiforme се причинява от инфекция с херпес симплекс вирус.

Заболяването може да започне при някои по-тежки случаи с продромален синдром, който може да включва повишена температура, кашлица, ринит, атралгия, неразположение.

Първоначалните лезии са макули, които прогресират до папули с образуване на везикули и були в центъра на лезиите. Типичните лезии изглеждат на външен вид като мишена или ирис. Разпределението на лезиите е билатерално и често симетрично. Предилекционни места са дланите, ръцете и ходилата, лактите, лицето, гениталиите.

Засягането на лигавиците води до образуване на язви и ерозии. Могат да бъдат засегнати лигавицата на устната кухина, дихателните пътища, гениталиите, стомашно-чревния тракт. Възможно е развитие на очни промени, като язви на роговицата и увеит.

Лигавичната erythema multiforme се характеризира с лезии на мукозните мембрани без засягане на кожата.

Предилекционни места за мукозните лезии са устните, езика, вътрешната страна на бузите. Лезиите представляват ерозии с фибринови депозити и понякога везикули и були. Процесът може да се разпространи към гърлото, ларинкса, дори трахеята и бронхите.

Засягането на очите започва с болка и двустранен конюнктивит, при който се появяват везикули и ерозии.

Назалната, уретралната и аналната лигавица също може да бъде възпалена и ерозирала.

Диагнозата се поставя клинично.

Лечението на други видове erythema multiforme е симптоматично.

3.3, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО