Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Еrythema multiforme Небулозна erythema multiforme

Небулозна erythema multiforme МКБ L51.0

Небулозна erythema multiforme МКБ L51.0 - изображение

Erythema multiforme е реакция на свръхчувствителност, обикновено предизвикана от инфекции или експозиция на лекарства.

Небулозната erythema multiforme се манифестира с кожен обрив, характеризиращ се с типична таргетна лезия. Възможно е да има засягане на лигавиците. Това е остро и самоограничаващо се състояние, което обикновено отзвучава без усложнения.

Мултиформената еритема най-често засяга младите хора (20-40 години), но всички възрастови групи могат да бъдат засегнати. Превес има мъжкият пол.

Инфекции вероятно са свързани с най-малко 90 % от случаите на erythema multiforme. Най-честият задействащ фактор за развитие на състоянието е херпес симплекс вирус, обикновено лабиален херпес и по-рядко генитален херпес. Херпесната инфекция обикновено предшества ерупцията на кожата 3-14 дни.

Mycoplasma pneumonia е следващата най-честа причина. Много различни вирусни инфекции са докладвани като причини за развитие на erythema multiforme, включително херпес варицела зостер, аденовирус, вируси на хепатит, човешки имунодефицитен вирус (HIV), цитомегаловирус, вирусни ваксини. Дерматофитни гъбични инфекции (tinea) също са били съобщени във връзка с мултиформената еритема.

Много лекарства са докладвани да предизвикат erythema multiforme, включително барбитурати, нестероидни противовъзпалителни средства, пеницилини, сулфонамиди, фенотиазини и антиконвулсанти.

Небулозната erythema multiforme обикновено се представя с леко сърбящи, розово-червени лезии, разположени симетрично и започващи от крайниците. Лезиите могат да бъдат надигнати, едематозни папули, разпределени акрално. Често се наблюдават класически лезии с външен вид на "мишена" с розово-червен пръстен около блед център. Обикновено не се установяват продромални симптоми.

Засягане на лигавиците липсва или е леко. Ако има лигавични промени, се състоят първоначално в зачервяване на устните и вътрешната страна на бузите. Понякога се развиват блистери, които бързо се пукат и формират ерозии и язви.

Erythema multiforme е клинична диагноза, въпреки че може да се наложи кожна биопсия, за да се изключат други състояния.

При повечето случаи небулозната мултиформена еритема е често самоограничаваща се и не се нуждае от лечение, като обривът преминава за няколко седмици без усложнения. Възможно е да се наложи лечение за причината, ако е инфекция. Ако има съмнение, че лекарство е причината за състоянието, трябва да бъде прекратен приемът му.

4.0, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО