Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Уртикария и еритем Уртикария Дерматографска уртикария

Дерматографска уртикария МКБ L50.3

Дерматографска уртикария МКБ L50.3 - изображение

Дермографска уртикария, известна още като дермографизъм (писане по кожата), е заболяване, при което кожата е изключително чувствителна на допир и натиск. При механично й дразнене - с тъп предмет, при надраскване, потъркване - се получават зачервени и сърбящи ивици над нивото на кожата. Това е една от най-често срещаните видове уртикария.

Дермографската уртикария може да засегне всеки човек и може да се изяви във всяка възраст, но е по-характерна за възрастните индивиди. Точните патогенетични механизми не са известни.

Предполага се участие на мастните клетки на повърхността на кожата, които освобождават възпалителни медиатори (хистамин) без наличието на антигени поради наличието на слаба мембрана, обгръщаща мастоцитите. Освободените хистамини причиняват подуването на кожата в засегнатите области. Тази слаба мембрана лесно и бързо се разпада при физически натиск, причинявайки алергично подобна реакция.

Симптоматичната дермографска уртикария може да се предизвика от някои лекарства (пеницилин), ухапване от насекоми, травма и др.

Симптомите на дермографизма се появяват няколко минути след въздействие върху кожата и изчезват принципно без лечение за около час. Описани са интермедиерни и късни форми на дермографизъм. Те се развиват по-бавно, но могат да се задържат часове до дни. При симптоматичния дермографизъм обривът е придружен често от сърбеж, който се засилва през нощта.

Симптомите могат да бъдат предизвикани или влошени от топлина, студ, налягане върху кожата, упражнения, стрес, емоции, тревожност, стегнати или абразивни дрехи, часовници, очила. Могат да бъдат засегнати всички телесни повърхности, но скалпът и гениталиите значително по-рядко.

Към по-рядко срещаните форми на дермографизъм се отнасят:

  • червен дермографизъм - повтарящото се триене върху кожата индуцира лезии, които се появяват основно по тялото. Тази форма се асоциира със себореен дерматит.
  • фоликуларен дермографизъм - преходни уртикариални папули възникват върху леко еритематозна основа
  • късен дермографизъм - близо 8 часа след появата на обрива възникват уртики на същото място и персистират до 48 часа

Асимптоматичните пациенти не изискват лечение. Сухата кожа трябва да бъде третирана с овлажняващи лосиони, за да се избегне почесване и триене. Благоприятен ефект при дермографската уртикария имат антихистамините. Използването на ментол, смесен с воден крем, често е отлично временно решение, за да помогне за намаляване на дразненето и сърбеж в локализираната област.

3.1, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дерматографска уртикария МКБ L50.3

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО