Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Папулосквамозни увреждания Парапсориазис Парапсориазис с големи плаки

Парапсориазис с големи плаки МКБ L41.4

Парапсориазис с големи плаки МКБ L41.4 - изображение

Парапсориазис с големи плаки е потенциално малигнено заболяване. Среща се рядко, предимно в средна възраст.

В областта на големите гънки, хълбоците, глутеусите и гърдите (при жени) се появяват асиметрични големи петна (над 10 см в диаметър) с неправилна конфигурация, тъмночервено-кафеникав цвят, леко набръчкана повърхност и много слабо изразена десквамация.

Обикновено след 2-3 години настъпва атрофия с поява на телеангиектазии и ретикулирани хипер- и депигментации - т.е. картината на една пойкилодермия.

След години (10-30 и повече) при едроплакатната форма на парапсориазиса може да се развие инфилтрация на плаките и заболяването да се трансформира (при 10 до 50 % от случаите) в малигнен лимфом (mycosis fungoides).

Хистопатология на парапсориазис с големи плакиДиагнозата се поставя след вземане на кожна биопсия. В началните стадии хистопатологията показва лека акантоза, понякога с атрофия на епидермиса, вакуолна дегенерация на базалните клетки, оскъден епидермотропизъм на единични клетки и рядко малки абсцеси на Pautrier. В дермата има дилатирани капиляри и периваскуларен или ивицовиден инфилтрат, съставен предимно от лимфоцити, малко хистиоцити и плазмоцити, както и могат да се намерят атипични лимфоцити с хиперхромни ядра. В по-късните стадии клетъчният инфилтрат се състои предимно от Т-лимфоцити. В много случаи съществува прилика с хистологичната картина на mycosis fungoides. Откриват се клетки на Sezary.

Лечението на парапсориазис с големи плаки се състои от локални кортикостероиди и облъчване с изкуствена или естествена ултравиолетова светлина. При данни за малигнена трансформация се прилага електронен душ, цитостатици с кортикостероиди и др.

3.8, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Парапсориазис с големи плаки МКБ L41.4

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО