Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Други дерматити Питириазис алба

Питириазис алба МКБ L30.5

Питириазис алба МКБ L30.5 - изображение

Питириазис алба е хронично, самоограничаващо се кожно заболяване, което засяга обикновено децата във възрастта между 6 и 12 години.

Обривът се характеризира с петна от светла кожа (хипопигментни петна), разположени по лицето, а понякога и по шията, гърдите и ръцете. Хипопигментните петна се сливат постепенно с нормалната кожа и границите не са ясно очертани. Състоянието е добре забележимо през лятото, когато околната кожа потъмнява, а цветът на лезиите остава същият.

Етиологията на питириазис алба не е напълно изяснена. Съществуват различни теории относно произхода на лезиите. Според някои от тях атопията и възпалителните изменения са водещи причини за възникване на състоянието. Голяма част от пациентите с питириазис алба имат атопичен дерматит, а пациентите с атопия са по-предразположени към развитие на питириазис алба.

Клиничното протичане на питириазис алба има някои особености. По-често се засягат тъмнокожите индивиди. Не се наблюдават предпочитания по отношение на пола. Лезиите се появяват често по лицето, най-вече по бузите. В началото те могат да бъдат еритематозни (зачервени) или сърбящи и да еволюират в хипопигментирани сквамозни петна. Типично за състоянието е ангажирането и на шията и раменете.

Обективно се откриват многобройни хипопигментирани макули с вариации в размерите между 1-4 см. Лезиите не са с ясни очертания и не проявяват склонност към сливане. Във връзка с атопичната предиспозиция при някои пациенти може да се открие и атопичен дерматит.

По правило питириазис алба е асимптоматично заболяване, но понякога се описва слаб сърбеж.

Диагнозата питириазис алба се поставя като се изключат и останалите причини за хипопигментация - гъбични инфекции, витилиго, възпалителни изменения, малигнени заболявания (mycosis fungoides), прилагане на някои лекарства - локални кортикостероиди и др.

Хистологично се откриват признаци на хиперкератоза, паракератоза, акантоза и периваскуларен инфилтрат. Характерна е също така атрофия на мастните жлези в голяма част от случаите. Установено е, че не съществува разлика в меланоцитите между лезиите и нормалната кожа при всеки пациент. В меланоцитите се откриват дегенеративни изменения.

Диференциалната диагноза на питириазис алба се прави с контактен дерматит, псориазис, витилиго и др.

За лечение на питириазис алба се прилагат овлажняващи кремове за хидратация на кожата. Локалните кортикостероидни кремове могат да ускорят изчезването на лезиите.

Без лечение заболяването продължава около година или повече, но най-често отзвучава след пубертета.

3.4, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Питириазис алба МКБ L30.5

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО