Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Пруритус Пруритус вулве

Пруритус вулве МКБ L29.2

Пруритус вулве МКБ L29.2 - изображение

Сърбежът често засяга областта на гениталиите при жените и понякога се означава като пруритус вулве.

Сърбежът на вулвата може да доведе до стрес, дискомфорт и неприятно усещане. В някои случаи може дори да доведе до нарушение на съня.

Състоянието не е заразно. Засяга младите и по-възрастни жени, особено след менопаузата, но е възможно да се изяви във всяка възраст. Жените могат да страдат в продължение на години и могат да получат само временно облекчение от лечението.

Пруритус вулве трябва да се разграничи от вулводиния - хроничен дискомфорт, болка или парене в областта на гениталиите при липса на инфекция или кожно заболяване.

Пруритус вулве се характеризира с хроничен сърбеж и дразнене на кожата в гениталната област. Понякога се отделя бяло генитално течение, налице е дискомфорт по време на полов акт. Възможни усложнения са вторична инфекция на възпалената кожа и хронификация.

Съществуват редица причини за пруритус вулве. Те включват:

 • Кожни заболявания - като дерматит, псориазис, лихен симплекс или лишей склерозус.
 • Инфекции - като кандида (млечница), лактобацили (цитолитична вагиноза), полово предани инфекции и по-рядко гарднерела, трихомониаза или острици.
 • Дразнещ контактен дерматит - дължащ се на триене, неподходящо бельо, сапун или неподходящо приложение на средства.
 • Повишаване на чувствителността на кожата на вулвата - към сапуни, парфюми, дезодоранти, прекомерно изпотяване, презервативи, мокри кърпички, текстилни бои, перилни препарати.
 • Уринарна или фекална инконтиненция - това може да направи кожата на вулвата влажна и раздразнена. При малки момичета особено честа причина и невнимателното или недостатъчно измиване и подсушаване на областта, както и почистване на района в "неправилната" посока - от ануса към влагалището. Твърде енергичното почистване с тоалетна хартия също може да допринесе за сърбежа.
 • Менопауза - поради по-ниските нива на естроген вулварната кожа има тенденция да става по-тънка и по-суха след менопаузата и това може да доведе до склонност към сърбеж.
 • Бременност - също може да предизвика сърбеж. Има също така повишен риск от вагинално течение и млечница по време на бременността, което може да причини сърбеж.
 • Кърмене - може да предизвика сърбеж поради ниските нива на естроген.
 • Стрес - друг фактор, който увеличава гениталния сърбеж и възприемчивостта към инфекции.
 • Причина за генерализиран сърбеж на тялото - може да предизвика сърбеж на вулвата. Например, генерализираният сърбеж на тялото може да бъде страничен ефект на някои лекарства или поради някои заболявания на кръвта, проблеми с щитовидната жлеза или бъбречно или чернодробно заболяване.
 • Диабет и други системни заболявания - диабетът може да предизвика сърбеж в областта на вулвата, особено ако диабетът не е добре контролиран и нивата на кръвната захар са с тенденция за повишаване.
 • Рак на кожата - като вулварна интраепителна неоплазия, болест на Пейджет или рядко, инвазивен рак на вулвата.

Често няколко от тези фактори са налице и може да бъде трудно да се определи точната причина за сърбежа и / или обрива. Диагнозата се поставя на базата на характерната симптоматика, изследването на вагинален секрет, кръв и урина, микроскопското изследване и алергологичните тестове. При необходимост се взема биопсия от вулвата. Лекарят ще трябва да разгледа засегнатата област и да се вземат натривки за микробиологично изследване. Други области на кожата ще бъдат разгледани, за да се определи вероятността причината да е по-разпространено кожно състояние.

Кожна биопсия може да бъде необходима да се определи точното естество на състоянието на кожата. Patch тест понякога се извършва, за да се установи дали е налице контактна алергия, като към аромат, лекарство или друг агент. Кръвни изследвания могат да бъдат назначени с цел откриване на заболявания, като диабет, проблеми с щитовидната жлеза, бъбреците или черния дроб.

Лечението на сърбежа на вулвата варира в зависимост от причината. Където е възможно се прилага етиологично лечение - антимикотични средства, антибиотици, стероидни кремове, хормонозаместителна терапия. Приемат се бензодиазепини и антихистамини за осигуряване на спокоен сън. Бельото трябва да е широко и изработено от памук. Трябва да се избягва носенето на тесни дрехи. Полите и роклите се предпочитат пред панталоните.

Измиването на гениталната област става с вода и неароматизиран сапун веднъж дневно. Миенето повече от един път трябва да става с вода, но без сапун. Бельото се облича след подсушаване на вулвата. След уриниране и дефекация вулвата се почиства с антисептични кърпички в посока отпред - назад.

Препоръчва се отлагане на сексуалната активност до отзвучаване на симптомите. След полов акт вулвата се измива и подсушава. Препоръчително е по време на менструация да се използват тампони вместо превръзки.

4.8, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО