Дерматит от погълната храна МКБ L27.2
Хранителната алергия е имунологична реакция към хранителен протеин, която е или непосредствена (случваща се секунди до минути след приема на храна) или забавена (появяваща се часове или дни по-късно). Дерматит от погълната храна може да се появи дори когато засегнатият човек яде малко количество от отговорния протеин.
Хранителната алергия е най-честа при малки бебета (4%), които често израстват техните алергии. Около 2% от възрастните също страдат от алергия към една или повече храни. Запазва се тенденцията хранителна алергия да се предава в семейството.
Кожни заболявания, дължащи се на хранителна алергия, включват:
- Случаи на анафилаксия: сериозна реакция с уртикариален обрив, затруднено дишане и циркулаторен колапс
- Случаи на остра уртикария: уртикариална реакция, настъпила скоро след прием на отговорния хранителен протеин
- Случаи на атопична екзема: влошаване на екземата след яденето на определени храни
- Случаи на афтозни язви: например в резултат на алергия към шоколад или мента
- Случаи на херпетиформен дерматит (глутенов): рядък обрив с блистери, свързан с цьолиакия
Около 90% от системни алергични реакции се дължат на следните хранителни продукти:
- яйца
- мляко
- фъстъци
- соя
- риба
- морски дарове
- пшеница
- дървесни ядки
Има много други храни и растения, които могат да причинят алергия. Някои от тях са:
- семена и ядки, като кашу
- плодове, включително смокини, киви, кестен, лимон и манго
- царевица
- чесън, праз и лук
- зеленчуци, включително артишок, аспержи, целина, маруля, пащърнак
- бобови растения, като боб, грах, леща
- билки, например мента, магданоз
- подправки, като ванилия
Алергия може да бъде предизвикана от консерванти, като парабени, и ароматизиращи средства или аромати, добавени към храните.
Дерматит от погълната храна се диагностицира след внимателно снета анамнеза и физикален преглед. Основните тестове за хранителна алергия са prick тест, RAST, patch тест, кожна биопсия, кръвен тест за глутенова чувствителност.
В основата на лечението на хранителната алергия е определянето на храните, отговорни за реакцията, и след това тяхното избягване. Предписаната терапия зависи от симптомите и може да включва антихистамини, локални стероиди, дапсон, инжекция адреналин (в случай на анафилаксия).
Заглавно изображение: BruceBlaus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Коментари към Дерматит от погълната храна МКБ L27.2