Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Дерматит от вътрешно приети субстанции Дерматит от погълната храна

Дерматит от погълната храна МКБ L27.2

Дерматит от погълната храна МКБ L27.2 - изображение

Хранителната алергия е имунологична реакция към хранителен протеин, която е или непосредствена (случваща се секунди до минути след приема на храна) или забавена (появяваща се часове или дни по-късно). Дерматит от погълната храна може да се появи дори когато засегнатият човек яде малко количество от отговорния протеин.

Хранителната алергия е най-честа при малки бебета (4 %), които често израстват техните алергии. Около 2 % от възрастните също страдат от алергия към една или повече храни. Запазва се тенденцията хранителна алергия да се предава в семейството.

Кожни заболявания, дължащи се на хранителна алергия, включват:

  • Случаи на анафилаксия: сериозна реакция с уртикариален обрив, затруднено дишане и циркулаторен колапс
  • Случаи на остра уртикария: уртикариална реакция, настъпила скоро след прием на отговорния хранителен протеин
  • Случаи на атопична екзема: влошаване на екземата след яденето на определени храни
  • Случаи на афтозни язви: например в резултат на алергия към шоколад или мента
  • Случаи на херпетиформен дерматит (глутенов): рядък обрив с блистери, свързан с цьолиакия

Около 90 % от системни алергични реакции се дължат на следните хранителни продукти:

  • яйца
  • мляко
  • фъстъци
  • соя
  • риба
  • морски дарове
  • пшеница
  • дървесни ядки

Има много други храни и растения, които могат да причинят алергия. Някои от тях са:

  • семена и ядки, като кашу
  • плодове, включително смокини, киви, кестен, лимон и манго
  • царевица
  • чесън, праз и лук
  • зеленчуци, включително артишок, аспержи, целина, маруля, пащърнак
  • бобови растения, като боб, грах, леща
  • билки, например мента, магданоз
  • подправки, като ванилия

Алергия може да бъде предизвикана от консерванти, като парабени, и ароматизиращи средства или аромати, добавени към храните.

Дерматит от погълната храна се диагностицира след внимателно снета анамнеза и физикален преглед. Основните тестове за хранителна алергия са prick тест, RAST, patch тест, кожна биопсия, кръвен тест за глутенова чувствителност.

В основата на лечението на хранителната алергия е определянето на храните, отговорни за реакцията, и след това тяхното избягване. Предписаната терапия зависи от симптомите и може да включва антихистамини, локални стероиди, дапсон, инжекция адреналин (в случай на анафилаксия).

3.5, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО