Иритативен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата МКБ L24.6
Иритативният контактен дерматит е причинен от директен контакт с вещество, което дразни кожата. Най-често тази екзема засяга ръцете. Дразнещи вещества са тези, които могат да предизвикат възпаление при всеки индивид, ако е в контакт с иритативното средство достатъчно дълго време, достатъчно често и в достатъчно силна концентрация.
Възможно е да се развие иритативен контактен дерматит бързо от еднократна експозиция на силен дразнител, но също така е възможно да се развие иритативна контактна екзема поради многократни експозиция на слаби дразнители.
Иритативен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата се проявява със симптоми, ограничени до областта на кожата, която е била в допир с храната. Основните признаци са зачервяване, парене, блистери и болезненост на засегнатите участъци от кожата.
Началото на реакцията на кожата е обикновено в рамките на 48 часа от влизане в контакт с дразнителя. Силни дразнители могат да произвеждат незабавни реакции, докато леки дразнители изискват по-продължително или повтарящо се излагане, за да предизвикат реакция.
Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата и физикалния преглед.
Лечението на иритативния контактен дерматит от храни при контакта им с кожата включва ограничаване или отстраняване на излагането на иритативното вещество и приложение на локални кортикостероиди и емолиенти.
Коментари към Иритативен контактен дерматит от храни при контакта им с кожата МКБ L24.6