Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Иритативен контактен дерматит Иритативен контактен дерматит от други химични продукти

Иритативен контактен дерматит от други химични продукти МКБ L24.5

Иритативен контактен дерматит от други химични продукти МКБ L24.5 - изображение

Иритативният контактен дерматит представлява възпалителна реакция, която се появява след увреждане на кожата, обикновено от химикали. Това не е алергия и може да се появи при всеки индивид, значително изложен на дразнител. Дерматитът може да бъде остър или хроничен / кумулативен.

Повечето случаи на хроничен иритативен контактен дерматит засягат ръцете и са резултат от професионална експозиция. Типични примери за иритативен контактен дерматит от други химични продукти са дерматит на ръцете при работници в областта на строителството при експозиция на цимент и дерматит при работници в областта на земеделието при излагане на инсектициди.

Ръцете са най-често засегнати от пряк контакт. Химикали по дрехите могат да предизвикат промени в аксилите, слабините и краката. Дразнители във въздуха при напръскване с химикалите е най-вероятно да засегнат лицето и шията.

Иритативен контактен дерматит от други химични продукти може да доведе до:

  • зачервяване на кожата
  • везикули и папули в засегнатата област
  • крусти и лющене на кожата
  • сърбеж на засегнатата площ
  • напукана и суха кожа
  • болка и парене на засегнатата област

Диагнозата се поставя на базата на снетата анамнеза и находката от физикалния преглед.

Лечението се състои в ограничаване или премахване на експозицията на иритативния агент, както и приложение на локални кортикостероиди и емолиенти.

3.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО