Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Иритативен контактен дерматит Иритативен контактен дерматит от масла и мазнини

Иритативен контактен дерматит от масла и мазнини МКБ L24.1

Иритативен контактен дерматит от масла и мазнини МКБ L24.1 - изображение

Иритативен контактен дерматит е термин, използван за възпаление на кожата в резултат от директен контакт с химически или физически агент, който уврежда кожата.

Иритативен контактен дерматит от масла и мазнини е често професионална дерматоза на ръцете, особено често срещана при работници, занимаващи се с ремонт на моторни превозни средства.

Степента на увреждане след експозицията на дразнителя зависи от силата на дразнещото вещество, продължителността на приложение, честотата на излагане, температура, анатомичното място и индивидуалната чувствителност.

Когато е налице повтаряща се експозиция, предишното увреждане може да направи кожата по-податлива на увреждането от следваща експозиция. Иритативният контактен дерматит от масла и мазнини е с тенденция да се ограничава само до мястото на първичния контакт, което обикновено е ръцете.

Намаляването на кумулативната експозиция на дразнителя намалява риска от дерматит. Обратно, оклузия на дразнещ химикал или частици от ръкавици, бижута (като брачни халки) или ръчен часовник могат да влошат дерматита.

Иритативният контактен дерматит от масла и мазнини може да доведе до суха, лющеща се и напукана кожа, зачервяване, подуване и образуване на мехури.

Увредената кожа е с повишен риск от инфекция, проявяваща се като червено, болезнено подуване на кожата с образуване на улцерации, изтичане на секрет и пустули.

Поставената диагноза се основава на анамнезата и физикалния преглед.

Лечението включва намаляване или отстраняване на контакта с дразнещия агент, оптимизиране на бариерната функция на кожата с подходящи емолиенти и хидратиращи кремове, прилагани често по време на работа и у дома, както и приложение на мощни локални кортикостероиди и антибиотици за вторичната инфекция.

4.0, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО