Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите Челюстнолицеви аномалии [включително аномалии на захапката] Аномалия на захапката, неуточнена

Аномалия на захапката, неуточнена МКБ K07.4

Аномалия на захапката, неуточнена МКБ K07.4 - изображение

Аномалия на захапката, неуточнена, е разместване на зъби или неправилна връзка между зъбите на двете челюсти.

Причини на аномалия на захапката, неуточнена
Повече зъби, редки зъби, импактни зъби, нарушена форма на зъбите са посочени като причини за аномална захапка. Друго причиняващо аномална захапка е недоразвита челюст, причинена от липса на дъвкателна активност в детството, неудобни зъбни пломби, както и разместване на челюстта след тежки контузии и други причини.

Класификация на аномалия на захапката
- I Клас е най-често срещаната аномална захапка. Захапката е нормална, но горните зъби леко се припокриват от долните;
- II Клас аномалия на захапката, наричана още и ретрогнатия е състояние, при което горната челюст и зъбите силно се припокриват от долната челюст и зъбите;
- III Клас аномалия на захапката е когато долната челюст се подава или врязва напред препокривайки горната челюст и зъбите изцяло.

Клиника на аномалия на захапката, неуточнена
Освен че представлява естетичен недостатък и е нарушена функционалната ефективност на дъвкателния апарат, създава благоприятни условия и е предпоставка за развитие на различни заболявания на съзъбието. При силно изразени деформации при страничните зъби се създават благоприятни условия за задържане на храната помежду им и оттам до развитие на кариеси. Поради това основателно, ортодонтията се смята за профилактична дисциплина.
Други харакерени симптоми са анормален вид на лицето, затруднено захапване и дъвчене на храната, говорни нарушения и фъфлене, дишане през устата и др.
Всичко това подчертава значението, което трябва да се отдава на профилактичните мероприятия.

Лечение на аномалия на захапката, неуточнена
Аномалия на захапката е честа находка, въпреки че не е достатъчно сериозна, за да се нуждае от лечение. По-тежка аномалия се нуждаят от ортодонтско и понякога хирургично лечение за коригиране на проблеми. Корекция на неправилна захапка може да намали риска от кариес и да помогне за облекчаване на прекомерния натиск върху темпоромандибуларната става.

2.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО