Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на органите на кръвообращението Исхемична болест на сърцето Остър инфаркт на миокарда Остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации

Остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации МКБ I21.2

Остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации МКБ I21.2 - изображение

Заболяване на сърдечно-съдовата система, което се характеризира с развитие на некроза (клетъчна смърт) на определен участък от сърдечния миокард, се нарича остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации. Заболяването има социално значение, тъй като през последните десетилетия честотата му продължава да нараства, а България е една от страните в Европа на първо място по смъртност от инфаркт на миокарда.

Сърцето е орган, който работи непрекъснато през целия живот на човека, изпомпвайки и доставяйки хранителни вещества и кислород за клетките и тъканите. Сърцето притежава собствено кръвоснабдяване, което се осъществява от система кръвоносни съдове, наречени коронарни артерии.

В зависимост от своята локализация остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации, може да бъде върхово-латерален, базално-латерален, висок латерален, латерален (обхващащ латералната стена), заден - наречен още истински, задно-базален, задно-латерален, задно-септален, септален.

Причина за настъпване на остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации най-често е атеросклерозата на коронарните съдове с намаляване или остро прекъсване на притока на кръв за продължително време. Съществуват различни фактори, които предразполагат към развитие на остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации, които са взаимно свързани помежду си и образуват порочен кръг. Някои от тях са:

- намалена защитна функция на вътрешната стена на коронарните артериални съдове; спазъм на коронарните артерии;

- полепване на тромбоцитите по неравната и грапава повърхност на вътрешната повърхност на съда.

Клиничната картина при заболяването остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации се води от силна болка, която най-често се разпространява към лявото рамо, част от шията, плешката, лявата ръка до малкия пръст. При болните може да се наблюдава така наречената "вегетативна буря", която се състои в обилно изпотяване, сърцебиене, неспокойствие, уплашен израз на лицето, пациентите търсят удобно положение в леглото, болните имат гадене, повръщане и диария.

Усложненията, които възникват при заболяването остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации, са сърдечна недостатъчност, белодробен оток, сърдечни аритмии и други.

Диагнозата остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации се поставя след добре снета анамнеза по данни на пациента, физикалния и инструментален преглед. Физикалният преглед се състои от оглед, палпация, перкусия и аускултация (преслушване). Инструменталните изследвания, които се извършват са електрокардиограма, ехокардиография, рентгенография на сърце и бял дроб. Лабораторните изследвания също имат важно за диагнозата значение. Наблюдава се левкоцитоза до 15000, която трае 7 дни; ускорено СУЕ - скорост на утаяване на еритроцитите; повишаване на С-реактивния протеин; повишаване стойностите на кръвната захар.

Лечението на остър трансмурален инфаркт на миокарда с други уточнени локализации се провежда в болнично заведение с помощта на нитрати, бета-блокери, антикоагуланти, антиагреганти, АСЕ - инхибитори и други.

2.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки