Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Увреждания на нервната система след медицински процедури, некласифицирани другаде Увреждане на нервната система след медицински процедури, неуточнено

Увреждане на нервната система след медицински процедури, неуточнено МКБ G97.9

Увреждане на нервната система след медицински процедури, неуточнено МКБ G97.9 - изображение

Медицинските процедури в неврологията имат несъмнени предимства в съвременната медицина. Те могат да бъдат използвани, както с диагностични, така и с терапевтични цели.

В редки случаи, обаче могат да възникнат и някои усложнения. Те настъпват най-често след инвазивните процедури, които са по-травматични. Някои от усложненията са незначителни и бързопреходни, но други могат да бъдат животозастрашаващи и дори фатални.

Увреждане на нервната система след медицински процедури, неуточнено е сравнително рядко състояние, което може да възникне при всеки пациент, дори и при правилно изпълнение на съответната медицинска процедура.

Едно от най-честите усложнения е засягането на нервно коренче. Състоянието протича с преходна пронизваща болка на територията на сетивното нервно коренче. Постоянната моторна и сетивна загуба е изключителна рядкост. В случай на тежка травма на нервите, болката може да се задържи за по-дълго време.

Много тежко усложнение е церебралната херния. При увеличено вътречерепно налягане, когато ликворът е под повишен натиск, е възпрепятстван свободния поток на цереброспинална течност между супратенториалното пространство и текалните торбички. При тези обстоятелства процедурите за намаляване на вътречерепното налягане под тенториума могат да доведат до херниране на слепоочния дял. В резултат на това мозъкът се смъква надолу върху мозъчния ствол. Състоянието се среща при 5% от пациентите и съставлява значителна част от смъртните случаи в резултат на усложнения след медицински процедури.

Други чести усложнения са интравентрикуларния кръвоизлив, субарахноидалния кръвоизлив и спиналния епидурален хематом. Кървенето от малки кръвоносни съдове в мозъчните обвивки може да доведе до формиране на спинален епидурален хематом. Симптомите включват прогресивна парализа, болки ниско в гърба, инконтиненция на сфинктерите.

Неправилното стерилизиране на кожата преди извършване на медицински манипулации или нарушенията в асептичната техника могат да предизвикат редки, но тежки инфекциозни усложнения като гноен менингит или инфекция на дисковото пространство. Могат да възникнат също подкожни или епидурални абсцеси.

Лечението на увреждане на нервната система след медицински процедури, неуточнено зависи от общото състояние на пациента и от вида на настъпилото увреждане.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО