Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Други увреждания на централната нервна система Увреждане на централната нервна система, неуточнено

Увреждане на централната нервна система, неуточнено МКБ G96.9

Увреждане на централната нервна система, неуточнено МКБ G96.9 - изображение

Централната нервна система се състои от главен и гръбначен мозък. Тя контролира мисълта и емоциите, отговорна е за координацията, както и за интерпретацията на сигналите, получени чрез сетивата - зрение, слух, обоняние, вкус. Различните части на централната нервна система отговарят за функциите на различни части на тялото.

Увреждане на централната нервна система, неуточнено е патологично състояние, което се характеризира с нарушена мозъчна функция.

Етиологичните фактори са многобройни и най-общо включват:

  • метаболитни разстройства
  • наследствени фактори
  • инфекция
  • дегенеративни заболявания
  • тумори
  • интоксикация

Симптомите зависят от това коя част от централната нервна система е засегната. Увреждането на гръбначния мозък, например може да доведе до изтръпване и слабост на крайниците, смущения в уринирането и др. Увреждането на оптичния нерв често причинява замъглено виждане и невъзможност за правилно възприемане на цветовете. Други общи симптоми, свързани с увреждане на централната нервна система включват трудности с движението, като слабост, спастичност и скованост, нарушена сетивност, болка и др. В някои случаи увреждането на централната нервна система протича безсимптомно.

Диагнозата започва с анамнеза и физикален преглед, за да се оцени функцията на централната нервна система и настъпилите промени. Понякога е необходимо изследване на сетивността, слуха, зрението и др. Висока информативност имат образните методи за изследване, електромиографията, електроенцефалографията.

Лечението на увреждане на централната нервна система, неуточнено зависи от основната причина.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО