Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Болести на нервно-мускулния синапс и мускулите Увреждания на нервно-мускулния синапс и мускулите при болести, класифицирани другаде Миастенни синдроми при болести, класифицирани другаде

Миастенни синдроми при болести, класифицирани другаде МКБ G73.3

Миастенни синдроми при болести, класифицирани другаде МКБ G73.3 - изображение

Миастения гравис е автоимунно заболяване, причинено от антитела, които атакуват ацетилхолиновите рецептори на волевите мускули. Ацетилхолинът предава сигнали от нервните окончания до мускулите, за извършване на движенията. Загубата на ацетилхолинови рецептори намалява комуникация между нервите и мускулите и причинява мускулна слабост с умора.

Миастенните синдроми могат да бъдат вродени и придобити. Миастенни синдроми при болести, класифицирани другаде са придобити състояния, които се срещат при неоплазми и тиреотоксикоза.

Подробна информация за тиреотоксикоза можете да прочетете тук:

Подробна информация за новообразувания можете да прочетете тук:

Клиничната картина на миастенните синдроми се характеризира с променлива мускулна слабост, която се влошава при повишено физическо натоварване. Понякога се засягат само мускулите на очите. Наблюдава се двойно виждане и спадане на клепачите. По-често, освен мускулите на очите се засягат и мускулите на лицето, гърлото, врата, торса, крайниците и дихателната мускулатура. След почивка може да настъпи известно облекчение на симптомите. Освен това може да има нарушения и от страна на вегетативната нервна система, които се проявяват със сухота в устата и запек.

Необходимо е уточняване на основното заболяване, протичащо с миастенен синдром. Диагнозата се базира на типичните клинични симптоми и откриването на автоантитела срещу ацетилхолиновите рецептори. Неврофизиологичните тестове подпомагат значително диагнозата.

Лечението на миастенните синдроми при болести, класифицирани другаде обикновено е насочено към лечение на основното заболяване. Приложението на пиридостигмин удължава действието на ацетилхолина в нервно-мускулния синапс и повишава мускулната сила. При по-тежки случаи може да е необходимо лечение с кортикостероиди и имуносупресори. Тимектомията (операция за отстраняване на тимусната жлеза, която се намира зад гръдната кост), също може да има благоприятен ефект.

4.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО