Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Увреждания на нервни коренчета и плексуси Фантомен синдром на крайник с болка

Фантомен синдром на крайник с болка МКБ G54.6

Фантомен синдром на крайник с болка МКБ G54.6 - изображение

Фантомен синдром на крайник с болка е усещане, че ампутиран крайник е все още прикрепен към тялото и се движи по нормален начин с други части на тялото. Приблизително 60-80 % от пациентите с ампутация изпитват фантомни усещания в техния ампутиран крайник, като по-голямата част от усещанията са болезнени. Понякога състоянието може да се влоши от стрес, тревожност и промени в метеорологичните условия.

Фантомната болка обикновено е периодична. Честотата и интензивността на атаките намалява с времето. Фантомна болка може да възникне и при хора, които са родени без крайници и при хора, които са парализирани.

Усещанията се появяват, когато нервите, които обикновено инервират липсващия крайник, причиняват болка. Тя често е описана като парене или подобно странно усещане и може да бъде изключително мъчителна за някои хора, но точното усещане е много различно за различните пациенти.

Синдром на крайник с болка може да има сериозни отрицателни последици, включително трудности при заспиване, затруднения в обучението и използването на протези, недоволство, загуба на интерес към социални дейности, симптоми на депресия и отчаяние, ниско качество на живот.

Точната причина за появата на синдром на фантомния крайник е неизвестна. Доминиращата теория за причината за фантомни крайници е дразнене в отрязаните нервни окончания, наречено "невром". Когато един крайник е ампутиран, много отрязани нервни окончания са прикрепени по остатъчния крайник. Тези нервни окончания могат да се възпалят, в резултат на което изпращат аномални сигнали към мозъка. Тези сигнали се интерпретират от мозъка като болка. Има опити с извършване на втора ампутация - съкращаване на чуканчето, с надеждата за премахване на възпалените нервни окончания в кожата и временно облекчение на фантомната болка. Но вместо това тя се засилва. Съществува и друга теория за причината за фантомна болка, наречена "невроматрикс". Усещанията на тялото се създават чрез широка мрежа от свързващи нервни структури. Фантомната болка може да се дължи на реорганизация в соматосензорния кортекс, който претърпява промени в сензорната информация след ампутация.

Рисковите фактори, които увеличават вероятността от развитие на синдрома на фантомния крайник, включват:

  • болка преди ампутацията - ако е имало болка в крайника, преди да се отстрани, е по-вероятно пациентът да изпита фантомна болка след това
  • кръвен съсирек в ампутирания крайник
  • инфекция на крайника преди ампутация
  • предишно увреждане на гръбначния мозък и периферните нерви
  • по-често при възрастни, отколкото при деца

Фантомен синдром на крайник с болка е сложно явление, което включва разнообразни симптоми, вариращи от изтръпване и сърбеж до парене и болка. Симптомите се усещат в крайника, който вече не съществува. Клиничната картина включва: болка, усещане за облекло или бижута, усещане, че крайникът все още е свързан с тялото и функционира нормално, сърбеж, парене, изтръпване, пулсиране, спазми.

Повечето подходи за лечение през последните две десетилетия не са показали особено подобрение на симптомите. Приложение намират антидепресанти, антиконвулсивни медикаменти, хлорпромазин, опиати, клонидин, баклофен и др. извършва се електрическа стимулация на нервите, вибрационна терапия, акупунктура, хипноза. Регионалната симпатектомия е хирургична процедура, която прекъсва избрани нерви в близост до гръбначния мозък, засягащи възприемането на локализирана болка. Няколко проучвания показват, че повечето налични в момента методи за лечение на фантомен синдром на крайник с болка, които варират от аналгетик и антидепресант до стимулация, са неефективни и не успяват да обхванат механизмите, които стоят в основата на възникване на болката.

4.6, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Фантомен синдром на крайник с болка МКБ G54.6

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО