Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Възпалителни болести на централната нервна система Последици от възпалителни болести на централната нервна система

Последици от възпалителни болести на централната нервна система МКБ G09

Последици от възпалителни болести на централната нервна система МКБ G09 - изображение

В рубриката последици от възпалителни болести на централната нервна система се разглеждат всички ранни или късни прояви на заболяването, което ги е причинило.

Към тази група може да бъде отнесен мозъчния оток, проявяващ се с общо мозъчни симптоми от повишеното вътречерепно налягане - главоболие, повръщане, оток на зрителната папила, брадикардия. Състоянието може да бъде причина за малкомозъчно вклиняване и смърт от парализа на дишането, поради притискане на центъра на дишането в продълговатия мозък. При възпалителните процеси на централната нервна система може да се прояви и огнищна неврологична симптоматика, която се характеризира с парализи и парези на крайниците с наличие на трофични смущения в инервираната мускулатура и бързо и ранно развитие на дикубитални рани.

При тежка интоксикация при възпалителните болести на централната нервна система, особено при малки деца, вследствие на продължително повръщане и смущение във водно-електролитното равновесие, се развива церебрален колапс или церебрална хипотензия (намаляване на ликвора в мозъчните стомахчета). Клинично се проявява със сухи лигавица и кожа, изострени черти на лицето, хлътнала фонтанела, отслабване на синдрома на менинго-радикулерно дразнене, изчезване на рефлексите, спадане на ликворното налягане.

Като последица от възпалителните болести на централната нервна система може да се развие и синдрома на Уотърхаус Фридриксън (Waterhause-Friederichsen), при който има смущения в хемокоагулацията (съсирването на кръвта) и поява на ДИК (дисеминирана интравазална коагулация) - синдром, при който настъпва недостатъчност на надбъбречната жлеза. Този синдром се проявява с внезапно бурно начало, с висока температура, гърчове, замъглено съзнание, силни мускулно-ставни и коремни болки, сърдечно-съдова недостатъчност, развитие на кома. Още в първите часове се появява хеморагичен обрив с тенденция за бързо разпространение и сливане в плаки (като "разпространение на мастило по попивателна хартия), разположени най-често по седалището, бедрата, долните крайниците, глезените и други части на тялото. Подчертана е възбудата, неспокойствието, мускулните потрепвания и гърчове.

За диагнозата важно значение имат ликворната находка, скенер на главен мозък, ядрено-магнитен резонанс, лабораторните кръвни показатели (като особено важни са хемостазните - на кръвосъсирването). Прави се микробиологична посявка и доказване на причинителя, а при наличие на септични прояви се взема и хемокултура - вземане на кръв в специални среди за микробиология. За диагнозата важно значение има и анамнеза за невроинфекциозно заболяване, както и остатъчната неврологична симптоматика, установена при неврологичния статус.

Лечението на последици от възпалителни болести на централната нервна система зависи от вида на нарушенията. При парализи и парези се назначават физиотерапия, Нивалин и витамини от група В. При развитие на ДИК (дисеминирана коагулопатия) се прилагат хепарин, хуман-албумин, допамин, изопреналин, глюкозо-солеви разтвори. При мозъчен оток - манитол, фурантрил, дексаметазон в необходимите дозировки.

2.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки