Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Затлъстяване и други разстройства поради прехранване Затлъстяване Затлъстяване, дължащо се на излишък от калории

Затлъстяване, дължащо се на излишък от калории МКБ E66.0

Затлъстяване, дължащо се на излишък от калории МКБ E66.0 - изображение

Затлъстяването, дължащо се на излишък от калории представлява заболяване, което се характеризира с повишено натрупване на мастна тъкан в човешкия организъм. Затлъстяването е едно от най-често срещаните заболявания, което обхваща голяма част от нацията. Хората с наднормено тегло имат значително по-висок риск от развитието на съпътстващи затлъстяването заболявания.

Причините за развитието на затлъстяване, дължащо се на излишък от калории се изразяват в повишен внос на калории с храната, намалена физическа активност, наследствена предразположеност.

Деца, чийто родители са с наднормена телесна маса имат значително по-голям риск от развитието на затлъстяване. Основно в значение за възникване на затлъстяването имат енергоразхода и енергоприхода.

Затлъстяване настъпва, когато енергоприхода надвиши енергоразхода. Енергоразхода се определя от физическата активност, а енергоприхода от храната, която човек приема. Така човек, който приема голямо количество храна (т.е има висок енергоприход), но съществременно извършава и сериозни физически усилия (т.е енергоразход по-висок от енергоприхода) няма да развие затлъстяване. Обратно, ако човек приема малко количество храна, но физическата дейност е още по-малка може да има наднормена телесна маса.енергоразхода и енергоприхода.

Затлъстяването патоанатомично може да се раздели на такова от хиперпластичен и хипертрофичен тип. Хиперпластичния тип затлъстяване се дължи на увеличен брой на мастните клетки в човешкия организъм. Това затлъстяване е характерно за деца и трудно се поддава на лечение. Хипертрофичният тип затлъстяване се дължи на увеличен обем на мастните клетки. То е характерно за възрастните хора и по-лесно се поддава на лечение.

Клинично затлъстяване, дължащо се на излишък от калории се характеризира с наднормена телесна маса, увеличено количество мастна тъкан, която при жените е съсредоточена предимно по бедрата и ханша, а при мъжете е предимно по корема и гръдния кош. Болните се оплакват от лесна умора, задух, обилно изпотяване.

При хора със затлъстяване се наблюдава значително по-висок риск от заболявания на сърдечно-съдовата система, хипертония, холелитиаза, захарен диабет тип 2, дислипидемия и други. За степента на затлъстяване се съди по индекса на телесната маса, който се изчислява по формула.

За диагнозата затлъстяване се поставя чрез огледа, изследване на индекса на телесната маса, измерване на кожни гънки и други

Диференциална диагноза се прави със заболявания, които притичат със затлъстяване като синдром на Cushing и други.

Лечението на затлъстяване, дължащо се на излишък от калории понякога може да се окаже доста трудна задача. Най-трудно се поддава на лечение хиперпластичното затлъстяване при деца.

Основните методи, които се използват за лечение на затлъстяване са намаляване приема на висококалорична храна, повишаване на физическата активност, така че енергоразхода да надвишава енергоприхода.

Други методи, които се използват са намаляването на телесната маса посредством прием на определени медикаментозни средства, както и извършване на хирургични интервенции за намаляване на телесното тегло.

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО