Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Бартонелоза Бартонелоза, неуточнена

Бартонелоза, неуточнена МКБ A44.9

Бартонелоза, неуточнена МКБ A44.9 - изображение

Бартонелоза, неуточнена е инфекциозно заболяване, причинено от бактерии от рода Bartonella. Заболяването се среща главно в Южна Америка.

Епидемиологичните изследвания са все още непълни по отношение на пътищата за предаване на инфекцията. Засега се приема, че най-често инфектирането става чрез котешко одраскване. Предаването на бартонелните микроби става също чрез ухапване от определени видове комари, мухи, бълхи, въшки, кърлежи и др.

Малки епидемии са били доказани при войници през времето на Първата световна война, като по това време се е наложила диагнозата „окопна треска”.

През последните години се установи, че някои видове кърлежи могат да предадат заразата чрез ухапване и впиване в кожата. Данните в тази насока са в резултат на изследванията по повод изучаване на Лаймската болест. Американски изследователи посочват, че при 26% от болните от Лаймска болест са получени достоверни данни за едновременното наличие (коинфекция) на бартонелоза.

Клиничната картина протича с висока телесна температура, главоболие, гадене и повръщане, болки в очните ябълки, умора и отпадналост, увеличени и болезнени лимфни възли, болки в ставите, както и поява на кожни поражения.

Описаната клинична картина продължава обичайно 5 до 7 дни, като пристъпът може да се повтори няколко пъти.

Развиват се промени в кръвната картина и урината (левкоцитоза, тромбоцитопения, албуминурия и др.).

Етиологичната диагноза е сравнително трудна и се извършва в специализирани микробиологични лаборатории. По-достъпна е серологичната диагностика, чрез която се определя динамиката на специфичните антитела в кръвта.

Най-често бартонелозата се диагностицира в лица с нарушения и отслабване на имунната защита, включително болни от СПИН, хронични алкохолици и бездомни лица, живеещи при крайна мизерия и силно влошени санитарни условия.

Лечението на различните клинични форми на заболяването се провежда с антибиотици.

Превенцията на бартонелоза, неуточнена включва:

  • избягване на ухапванията и одраскванията от животни
  • измиване на ухапванията веднага
  • използване на контролни мерки срещу насекоми и домашни любимци
  • избягване на пряк контакт с диви котки и диви животни
4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО