Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Инфекции, предизвикани от други микобактерии Белодробна инфекция, предизвикана от Mycobacterium

Белодробна инфекция, предизвикана от Mycobacterium МКБ A31.0

Белодробна инфекция, предизвикана от Mycobacterium МКБ A31.0 - изображение

В рубриката белодробна инфекция, предизвикана от Mycobacterium са разгледани:

  • инфекция, предизвикана от Mycobacterium avium
  • инфекция, предизвикана от Mycobacterium intracellulare (Battey bacillus)
  • инфекция, предизвикана от Mycobacterium kansasii

Mycobacterium avium и intercellulare са атипични микобактериални патогени. Най-често са причинители на опортюнистични инфекции и могат да възникнат в късните стадии при болни от СПИН.

Mycobacterium avium живее в почвата и водата. Може да се срещне във водопроводни системи, особено за топла вода, в домашен прах, в почвата. Преносители могат да бъдат птици и селскостопански животни.

Инфекцията може да засегне белите дробове в имунокомпетентни лица.

Предаването на инфекцията е чрез дихателните пътища (аерогенен път) и стомашно-чревния тракт (алиментарен път).

Когато патогенът навлезе в дихателната или храносмилателна система инвазира лимфните възли. След това може да достигне до кръвта и така чрез хематогенна дисеминация да се разпространи и в други органи като черен дроб, слезка, костен мозък (при имунокомпрометирани).

Така бактериите могат да достигнат до кожата и лигавиците, но това обикновено се случва по-късно, когато имунната система е достатъчно отслабена.

Инвазията най-често причинява белодробна инфекция, предизвикана от Mycobacterium avium.

Заболяването започва бавно и постепенно се появяват различни симптоми като кашлица, често отделяне на храчки, задух, кръвохрак, субфебрилна температура и нощни изпотявания, умора, загуба на тегло. При намалени защитни сили на организма (CD4 клетки < 50 клетки/мм3) инфекцията се разпространява и това клинично се изявява с треска (за нея често не може да бъде намерена причина по време на медицински преглед), изпотяване, неразположение, задух, диария, значителна загуба на тегло, обща лимфаденопатия, бледност, хепатоспленомегалия, кожна инвазия.

В резултат на тази дисеминация могат да се появят и признаци от страна на други органи и системи в резултат на локализиране в тях на бактериалния причинител. Такива могат да бъдат бурсит, септичен артрит, остеомиелит, инфекции на меките тъкани - язва, фоликулит, абсцес, пустули, тендосиновит.

Диагнозата белодробна инфекция, предизвикана от Mycobacterium avuim се поставя чрез микробиологично изследване за търсене на причинителя в храчка, посявка на специална среда, рентгенография на бял дроб с характерни изменения на лимфни възли и паренхим, бронхоскопия и вземане на биопсия от лимфен възел.

Battey bacillus (Mycobacterium intracellulare) е бактериален вид, открит в белодробни лезии и храчки на хора и принадлежи към род Mucobacterium.

Инфекция, предизвикана от Mycobacterium intracellulare може да причини също костни и сухожилни лезии. Причинителят е свързан с опортюнистични инфекции при хората.

Mycobacterium kansansii принадлежи към семейството на микобактериите. Този бактерий се оказва патогенен за имунокомпрометирани лица и най-често засяга дихателната система, причиняващ заболявания наподобяващи туберкулоза.

Може да се разпространи чрез кръвта (хематогенна дисеминация) в други органи като черен дроб, слезка и костен мозък.

Mycobacterium kansasii се открива почти навсякъде в околната среда - води, почви, храни.

Инфекция, предизвикана от M.kansasii води до белодробни заболявания при болни от СПИН и имунокомпрометирани пациенти в напреднала фаза на болестта. Затова по-често е опортюнистичен агент.

Лечението на белодробна инфекция, предизвикана от Mycobacterium е продължителен процес. Използва се комбинация от химиотерапевтици и антибиотици.

4.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО