Пурпурна гъба, Пурпурна есенна гъба
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полукълбовидна, а развита - плоска до вдлъбната, с гърбица в центъра, с диаметър около 5 - 20 см., жълто-оранжева, пурпурночервена, виолетовочервена, червено-кафява, а при по-старите екземпляри жълто-червена на цвят. Ръбът е тънък, първоначално е подвит навътре, а по-късно е изправен, целокраен или насечен. Повърхността е суха, гладка, покрита с дребни пурпурночервени люспи, гъсто разположени в средата.
Месото на гъбата е плътно, дебело, крехко, твърдо, при по-стари екземпляри е меко като тесто, жълтеникаво до слабо червеникаво, с приятен вкус и слаба гъбна миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които са слабо прираснали към пънчето, широки, гъсти, с различна дължина, жълти с розов оттенък, с фин мъхест ръб. Спорите са безцветни, гладки, елипсовидни или яйцевидни. Споровият прах е бял.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, дебело, плътно, при по-стари екземпляри - кухо, бледожълто покрито с пурпурни люспици.
Разпространение:
Расте в иглолистни и смесени гори, основно върху отсечени пънове, но и върху гола почва, на групи, през лятото до късна есен (от юли до ноември).
Предназначение:
Добра ядлива гъба, но само в младо състояние и с отстранена кожица. Употребява се в свежо състояние или консервирана.
Коментари към Пурпурна гъба, Пурпурна есенна гъба