Обикновена масловка
Обикновена масловка (Suillus luteus) представлява манатаркова гъба и типичен вид от род Suillus. Класифицира се към семейство Масловкови (Suillaceae). Тя е годна за консумация, макар и не толкова високо ценена, колкото другите манатарки, като обикновено се приготвя в супи, яхнии или пържени ястия. Покрита е със специфично слузесто покритие, което ако не се отстрани преди консумация, може да причини алергии и стомашно-чревни проблеми. Този вид масловка е една от най-събираните диворастящи гъби в Европа.
Устройство на обикновена масловка
Шапката на плодовото тяло често има характерна конична форма, преди да се сплеска с възрастта, достигайки до 13 см в диаметър големина. Тя е с кестеняв, ръждив, маслиненокафяв или тъмнокафяв цвят. На допир е лигава, гола, гладка и лъскава. Подобно на други манатарки, има тръбички, простиращи се надолу от долната страна на гуглата. При зрялост спорите излизат от тези тръбички. Когато са мокри, шапките са лигави, като при горещо слънчево време изсъхват до гладко полуматово покритие. Гъбата има бледо пънче с височина до 10 см и дебелина 3 см. То има ципест пръстен, който е с оттенък от кафяв до виолетов цвят. Бялото или с белезникаво-жълт цвят месо на цялата гъба не се обезцветява при повреда и е меко - особено при зрели екземпляри. То има приятен вкус и няма отличителна миризма. След отделяне от субстрата на гъбата започва да омеква. Отпечатъкът на спорите е с цвят на охра или глина, удължени елипсовидни, с размери 7-10 на 3-3,5 микрометра.
Разпространение на обикновена масловка
Обикновената гъба произхожда от Евразия, от Британските острови до Корея, тя е открита и в Северна и Южна Америка, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. Расте предимно в иглолистни гори, предпочита млади борови насаждения и техните предградия. Често се среща между мъхове и треви, както и във високи алпийски райони, в клекове. Тя расте както поотделно, така и на групи през лятото и есента, а през зимата само през топли периоди. Справя се добре и в студен северен климат и е много разпространена в Скандинавия. Натурализиране е на много места по света. Гъбата не изисква специфична почва за развитието си, но изглежда предпочита кисела такава.
Използваема част на обикновена масловка
Употребява се цялото плодно тяло.
Химичен състав на обикновена масловка
Въз основа на проби, събрани от Чили, е установено, че обикновената масловка съдържа 20% протеин, 57% въглехидрати, 6% мазнини и 6% пепел, витамин D, витамин B и антиоксиданти.
Гъбите могат също да пренасят микроелементи, включително желязо, цинк, мед и манган от почвата към нейния коренен гостоприемник. В същото време могат да защитят своя гостоприемник от токсични концентрации на тези метали в тяхната среда.
Suillus luteus произвежда сидерофори на базата на хидроксамова киселина, които са съединения, които могат да хелатират желязото и да го извличат от почвата при бедни на хранителни вещества условия. Доказано е, че гъбата осигурява защитен ефект срещу токсичност на тежки метали, когато е свързана с гостоприемника Pinus sylvestris, предотвратявайки натрупването на мед в игличките и предпазвайки растенията от токсичността на кадмия.
Лечебни свойства и приложение на обикновена масловка
Обикновените масловки са широко изследвани и са добре известни със своята хранителна стойност. Те са богати на фибри и протеини. Притежават антиоксидантна, антимикробна и цитотоксична активност.
Съдържание на антиоксиданти
Гъбите са богат източник на антиоксиданти, особено на селен. Тези антиоксиданти помагат в борбата със свободните радикали в тялото. Тези свободни радикали увреждат клетките и увеличават риска от рак. Антиоксидантите помагат да се отървете от тези свободни радикали от тялото си, предотвратявайки развитието на онкологично заболяване. Това също помага за засилване на имунната ви система, като ви поддържа по-здрави.
Намалява нивата на холестерола и захарта
Обикновената масловка има много малко холестерол и почти не добавя холестерол към тялото, но също така помага за намаляване на нивата на лошия холестерол в организма ви. Това е така, защото съдържа бета-глюкан, вид разтворими фибри, които са отговорни за намаляването на нивата на холестерола. Този бета-глюкан също помага за регулиране на кръвната захар, намалявайки риска от диабет тип 2. Това я прави чудесна храна за тези с високи нива на кръвна захар и холестерол.
Помага за предотвратяване на раково заболяване
Както бе отбелязано по-горе, гъбата съдържа антиоксиданти като селен, които помагат за предотвратяване на замърсяването на клетките от свободните радикали и превръщането им в ракови фактори. Освен това, тъй като повишава имунната ви система, повишава реакцията на тялото ви към борбата с раковите агенти.
Подобно на повечето ядливи гъби, тя има много ползи за здравето. Витамин D е жизненоважен за правилното усвояване на калция, също така има изразени противоракови свойства. Гъбите са богати на антиоксиданти, които са жизненоважни за организма.
Насърчава здравето на сърцето
Консумацията на гъбите също е полезно за сърцето ви. Съдържа калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и намалява вероятността за развитие на хипертония и други сърдечни заболявания. Съдържа и витамин С, който е полезен и за сърцето. Бета-глюкановите фибри помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол, поддържайки сърцето в добра форма.
Богат източник е на витамин D
Обикновената масловка е добър източник на витамин D и е чудесен вариант за тези, които са вегани или търсят неживотински източник на витамин D. Витамин D укрепва костите и намалява риска от заболявания на опорно-двигателния апарат.
Кулинарна употреба на обикновена масловка
Обикновената масловка е ядлива гъба, но преди да се консумира трябва да се премахне слузта от нея. Въпреки че някои автори я приемат като вид с ниско качество, тя се счита за деликатес в славянските култури. Високо ценена е в Калабрия. Изнася се от Чили за Италия, и от 70-те години на миналия век за Съединените щати. От 2002 г. на събирачите на гъбата в Чили се плаща средно 0,5 щатски долара за килограм плодови тела. В Бурунди гъбите Suillus luteus се продават на европейците като бели плодове.
Обикновените масловки не могат да се съхраняват дълго след бране, нито са подходящи за сушене, тъй като съдържанието на вода в тях е твърде високо. Подходящи са за пържене, или готвене в яхнии и супи, самостоятелно или с други видове гъби. Пюрирането на гъбите обаче не е препоръчително.
Пригодена на прах, този вид масловка може да се прибави към супи, дори с цел фалшифициране на такива ястия. Видът гъби са тежка храна. Могат да се приготвят на пара или да се пекат на фурна, но с по-малко мазнина. Можете да ги консумирате като предястие, пържени с малко олио и овкусени с малко черен пипер и сол. Вкусни са и задушени с лук, черен пипер и малко течна сметана.
Внимание!
Гъбата може да причини алергични реакции при някои хора или храносмилателни проблеми, които са резултат от консумацията на слузта по повърхността й.
В Полша, Беларус и Швеция има индикации за наличие на живак в сушените гъби, но при условие, че свежият прием на обикновена масловка не надвишава 300 грама на седмица, се смята, че при липсата на поглъщане на живак от други източници, това няма да наруши препоръчителните стойности за прием на живак.
Заглавно изображение: Björn S..., CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Suillus_luteus
https://www.first-nature.com/fungi/suillus-luteus.php
https://www.mushroomexpert.com/suillus_luteus.html
http://iucn.ekoo.se/iucn/species_view/120823/
https://mycocosm.jgi.doe.gov/Suilu1/Suilu1.home.html
https://healing-mushrooms.net/suillus-luteus
https://healthguide.ng/slippery-jack-mushroom/
https://www.researchgate.net/publication/265338576_Vitamins_phenolics_and_antioxidant_activity_of_culinary_prepared_Suillus_luteus_L_Roussel_mushroom
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/suillus-luteus
https://www.researchgate.net/publication/342410834_ANTIOXIDANT_ANTIMICROBIAL_AND_ANTI-PROLIFERATIVE_ACTIVITY_OF_SUILLUS_LUTEUS_L_ROUSSEL_EXTRACTS_SUILLUS_LUTEUS_LROUSSEL_EKSTRESI%27NIN_ANTIOKSIDAN_ANTIMIKROBIYAL_VE_ANTI-PROLIFERATIF_AKTIVITESI
https://juniperpublishers.com/aibm/AIBM.MS.ID.555817.php
https://tastycraze.com/n7-34370-Suillus
Коментари към Обикновена масловка