Майска гъба, Пролетна миризливка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която е полукълбовидна или звънчевидна в младо състояние, а развита - разперена до почти плоска, изпъкнала, по-рядко вдлъбната в центъра, белезникава, охрена до кремава, с диаметър около 5 до 12 см. Повърхността е суха, гладка или нагъната, фино кадифена. Ръбът първоначално е силно подвит навътре, а по-късно изправен, неправилно вълнообразен, целокраен.
Месото е дебело, плътно, меко, бяло, крехко, с приятен вкус и миризма на брашно.
Пластинките са гъсто разположени, прираснали с пънчето, тънки, тесни, белезникави, а по-късно кремави.
Спорите са елипсовидни, безцветни и гладки. Споровият прах е бял.
Пънчето е цилиндрично, плътно, твърдо, слабо надебелено в основата, белезникаво или охра, слабо надлъжно набраздено.
Разпространение:
Расте в края на широколистни, иглолистни и смесени гори, по горски поляни, пасища, ливади и др. от ранна пролет до лятото (края на април до юни),често на самодивски кръгове или дълги редици.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба, подходяща за всякакви ястия. Употребява се в прясно състояние и консервирана.
Коментари към Майска гъба, Пролетна миризливка