Кладница
ЯДЛИВА ГЪБА
Кладница е популярна гъба в България, често събирана за консумация. В азиатския свят е известна с името хиратаке. Освен, че е ядлива, на нея се приписват и лечебни свойства и приложения.
Устройство на кладница
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е езиковидна и изпъкнала, а развита - плоска до леко вдлъбната (фуниевидна) с форма на ветрило, с диаметър около 5-17 см., разположени странично върху пънче. Цветът и варира от сиво-охрена, с лек виолетов цвят, до тъмно кафява, като старите екземпляри избледняват. Ръбът е подвит навътре, плътен, целокраен, понякога вълнообразен. Повърхността е суха, гола и гладка.
Месото на гъбата е плътно, меко, жилаво, бяло, без особени мирис и вкус.
Гъбата има ламели/пластини, които се спускат по пънчето, редки, тънки, мрежовидно разклонение, бели до жълтеникави. Спорите са елипсовидни до цилиндрични, безцветни и гладки. Споровият прах е бял, кремав до бледо лилав.
Пънчето на гъбата е твърдо в основата, плътно, влакнесто, късо и бяло.
Разпространение на кладница
Расте на жива или мъртва широколистна дървесина, по-рядко на иглолистна, на големи и сраснали в основата кичури, през месеците от май до декември.
Приложение на кладница
Много добра ядлива гъба в млада възраст. Употребява се в свежо състояние или консервирана. Известна е като медицинска гъба с името хиратаке.
Коментари към Кладница